Niebywałe, co Wachowicz dodaje do kulebiaka. Co za połączenie smaków
Kulebiak jest niczym innym, jak nadziewanym pierogiem przygotowywanym z ciasta drożdżowego. Najbardziej znanym farszem do niego jest kapusta z grzybami. Ewa Wachowicz postanowiła przełamać tradycję i wypełnić popularne danie czymś zupełnie innym. Poznajcie jej niezwykły przepis na kulebiak z dorszem.
Nadzienie do kulebiaka Ewy Wachowicz kryje w sobie rozmaite smakowitości. Poza dorszem nie może w nim zabraknąć aromatycznej cebulki podsmażonej razem z pieczarkami. Ciekawą nutę smakową dodaje również ugotowane na twardo jajko. Przy takim specjale nikt nie poprzestanie na jednej porcji.
Przepis na kulebiak z dorszem według Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
-
350 g mąki + maka do podsypania
-
100 g masła
-
1 jajko
-
2 żółtka
-
1/2 szklanki śmietany 18%
-
szczypta soli
-
20 g drożdży
-
1/2 łyżeczki cukru
Składniki na farsz:
-
1/2 kg filetów z dorsza
-
1 łyżka oleju
-
1 cebula
-
150 g pieczarek
-
1 łyżka oliwy
-
2 jajka
-
garść posiekanej natki pietruszki
-
5 łyżek kaszy jęczmiennej
-
sól
-
pieprz
Niezwykły kulebiak z dorszem krok po kroku
Drożdże do kulebiaka pokrusz, wrzuć do miseczki i rozetrzyj z cukrem . Odstaw na bok na kilkanaście minut. W międzyczasie na stolnicę lub czysty kuchenny blat w ysyp mąkę i dodaj do niej miękkie masło . Oba składnik połącz ze sobą, siekając je nożem , następnie zrób z nich kopczyk, na czubku uformuj wgłębienie .
Do wgłębienia dodaj 1 jajko, żółtka, śmietanę w temperaturze pokojowej, sól i drożdże roztarte z cukrem . Całość wymieszaj po czym zagnieć ręcznie ciasto. Gotową masę przykryj miską i odstaw do wyrośnięcia .
Filety do farszu kulebiaka pokrój na kawałki i usmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju . Jeśli używasz świeżej (nie mrożonej) ryby, podlej ją niewielką ilością wody, aby mięso mogło się dusić . Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekaną cebulę . Po chwili dołóż również pokrojone w kostkę pieczarki, oba składniki usmaż na rumiano, a na koniec wymieszaj je z dorszem .
Jajko do kulebiaka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę . Natkę pietruszki drobno posiekaj. Składniki dodaj do podsmażonego dorsza z cebulką i pieczarkami . Całość wymieszaj, doprawiając ją także solą i pieprzem. Ciasto do kulebiaka podziel na dwie nierówne części , większą z nich rozwałkuj wyłóż nią boki i dno natłuszczonej podłużnej formy do pieczenia. Na ciasto nałóż ugotowaną kaszę oraz farsz . Brzegi zawiń i posmaruj białkiem. Całość przykryj mniejszą, również rozwałkowaną częścią ciasta i ją także posmaruj białkiem, a na koniec nakłuj w kilku miejscach nożem .
Kulebiak wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 45 minut . Po upieczeniu wyjmij potrawę z piekarnika i odstaw na kilka minut na bok . Po upływie tego czasu krój ją na plastry i podawaj z gorącym barszczem czerwonym . Na naszej stronie znajdziesz też przepis na klasyczny kulebiak . Ewa Wachowicz nie zawodzi, jeśli chodzi o sposób na świąteczny piernik .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego warto moczyć karpia w mleku? Powód jest niezwykle ważny. Masa Polaków nie ma pojęcia
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz