Smakosze.pl Przepisy Niebywałe, co Wachowicz dodaje do kulebiaka. Co za połączenie smaków
Canva / Maílson Pignata ; East News / Pawel Wodzynski

Niebywałe, co Wachowicz dodaje do kulebiaka. Co za połączenie smaków

12 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kulebiak jest niczym innym, jak nadziewanym pierogiem przygotowywanym z ciasta drożdżowego. Najbardziej znanym farszem do niego jest kapusta z grzybami. Ewa Wachowicz postanowiła przełamać tradycję i wypełnić popularne danie czymś zupełnie innym. Poznajcie jej niezwykły przepis na kulebiak z dorszem.

Nadzienie do kulebiaka Ewy Wachowicz kryje w sobie rozmaite smakowitości. Poza dorszem nie może w nim zabraknąć aromatycznej cebulki podsmażonej razem z pieczarkami. Ciekawą nutę smakową dodaje również ugotowane na twardo jajko. Przy takim specjale nikt nie poprzestanie na jednej porcji.

Przepis na kulebiak z dorszem według Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki + maka do podsypania

  • 100 g masła

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 1/2 szklanki śmietany 18%

  • szczypta soli

  • 20 g drożdży

  • 1/2 łyżeczki cukru

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg filetów z dorsza

  • 1 łyżka oleju

  • 1 cebula

  • 150 g pieczarek

  • 1 łyżka oliwy

  • 2 jajka

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej

  • sól

  • pieprz

Niezwykły kulebiak z dorszem krok po kroku

Drożdże do kulebiaka pokrusz, wrzuć do miseczki i rozetrzyj z cukrem . Odstaw na bok na kilkanaście minut. W międzyczasie na stolnicę lub czysty kuchenny blat w ysyp mąkę i dodaj do niej miękkie masło . Oba składnik połącz ze sobą, siekając je nożem , następnie zrób z nich kopczyk, na czubku uformuj wgłębienie .

Do wgłębienia dodaj 1 jajko, żółtka, śmietanę w temperaturze pokojowej, sól i drożdże roztarte z cukrem . Całość wymieszaj po czym zagnieć ręcznie ciasto. Gotową masę przykryj miską i odstaw do wyrośnięcia .

Filety do farszu kulebiaka pokrój na kawałki i usmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju . Jeśli używasz świeżej (nie mrożonej) ryby, podlej ją niewielką ilością wody, aby mięso mogło się dusić . Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekaną cebulę . Po chwili dołóż również pokrojone w kostkę pieczarki, oba składniki usmaż na rumiano, a na koniec wymieszaj je z dorszem .

Jajko do kulebiaka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę . Natkę pietruszki drobno posiekaj. Składniki dodaj do podsmażonego dorsza z cebulką i pieczarkami . Całość wymieszaj, doprawiając ją także solą i pieprzem. Ciasto do kulebiaka podziel na dwie nierówne części , większą z nich rozwałkuj wyłóż nią boki i dno natłuszczonej podłużnej formy do pieczenia. Na ciasto nałóż ugotowaną kaszę oraz farsz . Brzegi zawiń i posmaruj białkiem. Całość przykryj mniejszą, również rozwałkowaną częścią ciasta i ją także posmaruj białkiem, a na koniec nakłuj w kilku miejscach nożem .

Kulebiak wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 45 minut . Po upieczeniu wyjmij potrawę z piekarnika i odstaw na kilka minut na bok . Po upływie tego czasu krój ją na plastry i podawaj z gorącym barszczem czerwonym . Na naszej stronie znajdziesz też przepis na klasyczny kulebiak . Ewa Wachowicz nie zawodzi, jeśli chodzi o sposób na świąteczny piernik .

Canva / angorius
Canva / angorius

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy