Smakosze.pl Przepisy Niebywałe, z czego Wachowicz robi ocet. Zapomnij o jabłkach
canva/Premyuda Yospim; IG/ewawachowicz

Niebywałe, z czego Wachowicz robi ocet. Zapomnij o jabłkach

1 września 2023

Ocet Ewy Wachowicz jest nietuzinkowy. Miss Polski przyrządza go z herbaty, którą poddaje fermentacji z udziałem japońskiego grzybka kombucha. Efekty jakie uzyskuje są znakomite.

Wyśmienity ocet Ewy Wachowicz

Kombucha jest napojem fermentowanym przygotowywanym na bazie herbaty. Do jej sporządzenia potrzebny jest specjalny grzybek, który dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością. Uzyskamy pyszny ocet, którego spożycie ma kilka zalet.

Składniki:

  • 1 grzybek kombucha
  • 220 g cukru
  • 6 łyżek suszu herbacianego
  • 3,5 litra przefiltrowanej wody

Lista niezbędnych składników jest krótka, ale bez scoby — bo tak inaczej bywa nazywany grzybek herbaciany — octu zrobić nam się nie uda. Sposób przygotowania opisujemy w dalszej części artykułu.

Grzybek kombucha na ocet.jpg
canva/SewcreamStudio
Tegoroczne ogórki kiszone wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Wszystko przez to, że dodałam do nich ten owoc

Jak zrobić ocet z kombuchy? Ewa Wachowicz zdradziła przepis

Zaczynamy od zaparzenia suszu herbacianego w szklanym naczyniu np. słoiku. Zalewamy go wrzątkiem — potrzebne będzie 1,5 litra płynu. Napar słodzimy i studzimy.

Dodajemy pozostałą wodę i wrzucamy kombuchę. Słoik przykrywamy jałową ściereczką, zabezpieczamy ją gumką. Miksturę odstawiamy na 7-14 dni. Uzyskany ocet z kombuchy przelewamy do butelek.

Dlaczego warto sięgać po kombuchę?

Napój w smaku przypomina ocet, a jego picie może poprawić odporność. Niestety nie każdy może się kombuchą raczyć. Ze względu na potencjalną zawartość alkoholu nie powinny spożywać go małe dzieci, kobiety w ciąży i osoby z dolegliwościami jelitowymi

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite napoje. Oprócz octu z kombuchy warto wypróbować orzeźwiający napój z mięty . Polecamy także pyszną kawę na zimno , czyli cold brew.

Ocet z kombuchy jest pyszny.jpg
canva/SOPHIE-CARON

Źródło: ewawachowicz, szefsmaku

Tę szarlotkę zrobisz bez piekarnika, wystarczy 30 min. To ulubiony deser w moim domu
Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na knedle ze śliwkami. Jego ciasto to mistrzostwo
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy