Niebywałe, z czym Bożena Dykiel podaje śledzie. Jeszcze nie słyszeliśmy o takim połączeniu
Śledzie są jednymi ze zdrowszych ryb. Pyszne i nietuzinkowe połączenie filetów z kolendrą zaproponowane przez Bożenę Dykiel spodoba się nawet wybrednym. Musicie spróbować — jest znakomite.
Przepis na śledzie z kolendrą Bożeny Dykiel
Kolendra nie jest typowym dodatkiem do ryb. W połączeniu ze śledziami smakuje jednak nadzwyczaj dobrze. Przygotowanie przysmaku z przepisu gwiazdy Na wspólnej nie jest trudne, a rezultaty zachwycają od pierwszego kęsa.
Składniki:
- 1 kg filetów śledziowych
- 1 nieduża cytryna
- świeże ziarna kolendry
- oliwa z oliwek
- cukier i pieprz w ilości do smaku
- śmietana 18% lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
Jak przygotować smaczne śledzie? Bożena Dykiel dodaje kolendrę
Zaczynamy od wymoczenia śledzi. W tym artykule podpowiadamy, jak dobrze odsolić rybę. Osuszone filety kroimy na kawałki, a następnie kroimy je na kawałki. Przenosimy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.
Całość posypujemy cukrem oraz świeżo zmielonym pieprzem. W moździerzu tłuczemy kolendrę i nią także doprawiamy śledzie. Naczynie przykrywamy i marynujemy zawartość przez godzinę.
Po tym czasie przenosimy rybę do słoika i zalewamy ją oliwą z oliwek. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Przed podaniem możemy udekorować śledzie kleksem śmietany lub jogurtu.
Z czym podać śledzie?
Śledzie z kolendrą nie wymagają wielu dodatków. Oprócz wspomnianego nabiału warto dodać smaczne domowe pieczywo np. żytnie czy z chrupiącą skórką . Sprawdzi się też bagietka, którą będzie można zanurzyć w aromatycznej oliwie.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na śledzie. Szczególnie polecamy nietypową wersję w sosie curry . Być może skusi was tez doskonała sałatka z dodatkiem buraka — będzie idealna na imprezy.
Źródło: newsy.gotujmy