Smakosze.pl Przepisy Niebywałe, z czym Bożena Dykiel podaje śledzie. Jeszcze nie słyszeliśmy o takim połączeniu
canva/atlasstudio; wikimediacommons/Fryta 73; CC BY-SA 2.0

Niebywałe, z czym Bożena Dykiel podaje śledzie. Jeszcze nie słyszeliśmy o takim połączeniu

25 lutego 2023

Śledzie są jednymi ze zdrowszych ryb. Pyszne i nietuzinkowe połączenie filetów z kolendrą zaproponowane przez Bożenę Dykiel spodoba się nawet wybrednym. Musicie spróbować — jest znakomite.

Przepis na śledzie z kolendrą Bożeny Dykiel

Kolendra nie jest typowym dodatkiem do ryb. W połączeniu ze śledziami smakuje jednak nadzwyczaj dobrze. Przygotowanie przysmaku z przepisu gwiazdy Na wspólnej nie jest trudne, a rezultaty zachwycają od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych
  • 1 nieduża cytryna
  • świeże ziarna kolendry
  • oliwa z oliwek
  • cukier i pieprz w ilości do smaku
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
Wymieszaj z musztardą i zanurz schab przed pieczeniem. Będzie o wiele bardziej soczysty

Jak przygotować smaczne śledzie? Bożena Dykiel dodaje kolendrę

Zaczynamy od wymoczenia śledzi. W tym artykule podpowiadamy, jak dobrze odsolić rybę. Osuszone filety kroimy na kawałki, a następnie kroimy je na kawałki. Przenosimy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.

Całość posypujemy cukrem oraz świeżo zmielonym pieprzem. W moździerzu tłuczemy kolendrę i nią także doprawiamy śledzie. Naczynie przykrywamy i marynujemy zawartość przez godzinę.

Po tym czasie przenosimy rybę do słoika i zalewamy ją oliwą z oliwek. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Przed podaniem możemy udekorować śledzie kleksem śmietany lub jogurtu.

Z czym podać śledzie?

Śledzie z kolendrą nie wymagają wielu dodatków. Oprócz wspomnianego nabiału warto dodać smaczne domowe pieczywo np. żytnie czy z chrupiącą skórką . Sprawdzi się też bagietka, którą będzie można zanurzyć w aromatycznej oliwie.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na śledzie. Szczególnie polecamy nietypową wersję w sosie curry . Być może skusi was tez doskonała sałatka z dodatkiem buraka — będzie idealna na imprezy.

Śledzie Bożeny Dykiel są pyszne.png
canva/from_my_point_of_view

Źródło: newsy.gotujmy

Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Różnice poczujesz od razu
Najlepszy patent na tani obiad. Zapiekanka gyros zachwyci każdego
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy