Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wymieszaj z musztardą i zanurz schab przed pieczeniem. Będzie o wiele bardziej soczysty

Wymieszaj z musztardą i zanurz schab przed pieczeniem. Będzie o wiele bardziej soczysty

Schab marynowany
canva/Bartosz Luczak

Schab powinien być kruchy i soczysty. By uzyskać świetne efekty, warto włożyć mięso do marynaty przed upieczeniem. Świetnie sprawdzi się proste połączenie miodu i musztardy. Musicie spróbować — bliscy będą zachwyceni.
 

Przepis na schab w marynacie musztardowo-miodowej

Rozpływające się w ustach mięso jest marzeniem wielu smakoszy. Marynując schab przez noc przed wstawieniem go do piekarnika w smakowitej kompozycji miodu, musztardy i kilku przypraw uzyskamy niezwykle aromatyczne i satysfakcjonujące danie obiadowe. Niejednej osobie zamarzy się dokładka.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 25 g miodu
  • 20 g ulubionej musztardy np. Dijon
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól i pieprzu w ilości do smaku
Poszedł do stacji BP na obiad. Opinia nie pozostawia złudzeń

Jak przygotować znakomity schab? Zamarynujecie go w miodzie i musztardzie

Schab oczyszczamy. Górną część nacinamy. W dużej misce łączymy składniki marynaty, czyli musztardę, miód, sos sojowy, oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy także liście laurowe oraz ziele angielskie.

Mięso dokładnie nacieramy solą oraz pieprzem, po czym umieszczamy je w naczyniu i smarujemy kompozycją. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Pieczemy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia, w  temperaturze 190 stopni przez 60 minut. Schab pozostawiamy jeszcze przez 15-30 minut w wyłączonym piekarniku. Podajemy na ciepło.

Z czym podać schab marynowany?

Do mięsnego rarytasu konieczny będzie dodatek zbożowy lub skrobiowy. Możecie podać schab z dowolną kaszą ugotowaną na sypko lub ziemniakami z wody. Najsmaczniejsze będą jednak ziemniaczane łódeczki, które możecie upiec wraz z mięsem.

Nie zapomnijcie także o surówce. Szczególnie polecamy rarytas z kapusty kiszonej i koperku. Być może skusi was tez prosta kombinacja marchewki, jabłka i chrzanu.

Schab marynowany jest znakomity.png
canva/hmproudlove