Smakosze.pl Przepisy Niecodzienna zupa z zielonej herbaty. Frykas z Kraju Kwitnącej Wiśni
canva/ gyro

Niecodzienna zupa z zielonej herbaty. Frykas z Kraju Kwitnącej Wiśni

1 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ochazuke, czyli tradycyjna zupa japońska to wyśmienity pomysł na lekki obiad o niezwykłym, orzeźwiającym smaku i aromacie. Zupa z zielonej herbaty z wędzonym łososiem i glonami to prawdziwy frykas z Kraju Kwitnącej Wiśni. Poznaj przepis na niecodzienną zupę z zielonej herbaty.

Ochazuke to jedno z najpopularniejszych dań w Japonii. Lekka, delikatna, ale jednocześnie bardzo aromatyczna zupa posmakuje każdemu miłośnikowi orientu, a przygotujesz ją błyskawicznie w swoim domu.

Zupę charakteryzuje złożoność smaku- od lekkiej, orzeźwiającej herbaty, po rybę i mocny sos sojowy. Każdy element dania jest idealnie wyczuwalny, a razem tworzą doskonałą całość. Zupę koniecznie oprósz świeżą kolendrą lub szczypiorkiem oraz sezamem.

Do przygotowania potrawy wykorzystaj herbatę liściastą, napar z suszonych liści nie będzie już tak aromatyczny. Pamiętaj, aby zieloną herbatę zalewać nie wrzątkiem, a lekko przestudzoną wodą, dzięki czemu oprósz wspaniałego smaku otrzymasz również solidną dawkę antyoksydantów.

Antyoksydanty działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia, a także walczą z wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Ochazuke to nie tylko wspaniały smak, to zdrowie na talerzu.

Jeśli szukasz pomysłu na równie niezwykły obiad- tu poznasz prosty przepis na japoński ramen , jest bardzo pożywny i pełen smaku.

Przepis na zupę z zielonej herbaty

Składniki na 1 porcję:

  • pół torebki ryżu białego

  • 50 g wędzonego łososia

  • pół garści namoczonych glonów wakame

  • 100 ml zaparzonej, zielonej herbaty liściastej

  • sos sojowy do smaku

  • szczypiorek lub kolendra do podania

  • sezam do podania

Jak zrobić zupę z zielonej herbaty?

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie przełóż do miseczki, dodaj pokrojonego łososia i namoczone glony. Zaparz herbatę zieloną: liście zalej wodą 2-3 minuty po zagotowaniu, aby odrobinę przestygła.

Herbata będzie gotowa po kilku minutach. Napar wlej do miski z ryżem i resztą składników, dodaj odrobinę sosu sojowego, oprósz posiekanym szczypiorkiem lub świeżą kolendrą i oprósz sezamem , smacznego.

Herbata zielona lisciasta
Źródło zdjęcia: canva/ aaron007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-japonska.pl, cojemy.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy