Smakosze.pl Produkty Niemal zapomniany, a powinniśmy jeść garściami. Kilka sztuk działa cuda
canva/evpv

Niemal zapomniany, a powinniśmy jeść garściami. Kilka sztuk działa cuda

23 czerwca 2023

Agrest cieszy się zdecydowanie zbyt małą popularnością. Kwaśny owoc obfituje w znaczne ilości cennych składników odżywczych i jego regularne spożywanie niesie za sobą liczne korzyści. Sprawdźcie, dlaczego warto i jak włączyć go do swojej diety.

Agrest wesprze odporność i układ krwionośny

Choć jest kwaśny, powinien trafiać na nasze talerze nad wyraz często. Agrest — bo o nim mowa — dostarcza m.in. sporo witaminy C, która świetnie wspiera odporność oraz antyoksydanty chroniące komórki organizmu przed nowotworzeniem.

Znajdziemy w nim także potas, korzystnie wpływający na ciśnienie krwi oraz rutynę poprawiającą stan naczyń krwionośnych . Składniki te będą istotne w profilaktyce miażdżycy i innych chorób serca.

Nasze babki tak przechowywały rosół. Nigdy nie był kwaśny

Agrest dobry dla nerwowych i aktywnych

Sporą zaletą agrestu jest też obecność znacznych ilości magnezu oraz witamin z grupy B, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ich odpowiednia podaż pomoże złagodzić objawy stresu oraz poprawi pamięć i koncentrację.

Sok z agrestu ułatwia też zachowanie stawów w dobrej kondycji. Już szklanka płynu dziennie zapobiegnie rozwojowi stanów zapalnych i znacznie obniży dyskomfort związany ze zwyrodnieniami.

Jak wykorzystać agrest w kuchni?

Kwaśny owoc świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do sałatek czy mięs, jak i element letnich deserów. Wiele osób z pewnością doceni agrestową konfiturę, która znajdzie zastosowanie m.in. w ciastach z biszkoptem . Można z niego przygotować także orzeźwiający kompot — wystarczy przez 45 minut gotować owoce w wodzie z dodatkiem cukru.

Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na przysmaki z innymi owocami. Spróbujcie koniecznie znakomitych pierogów z truskawkami . Być może skusi was też pyszne ciasto bez pieczenia łączące w sobie śmietanową masę, czekoladę i sezonowe smakołyki z krzaczka.

Warto jeść agrest.png
canva/HandmadePictures

Źródło: polki, kuchnia.wp

Szyc ma w domu niezłą wyżerkę. Żona podaje mu najlepszy deser z truskawek
Trwa od dziś tylko do niedzieli. Biedronka zdeklasowała konkurencję
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy