Lepszy niż śmietanowiec i blok czekoladowy razem wzięte. Ten deser wygląda jak milion dolarów
Chcesz przygotować pyszny deser, który zachwyci wszystkich gości? Wypróbuj przepis na doskonały łakoć z owocami i czekoladą. Trudno o bardziej efektowny poczęstunek. Ten specjał wygląda tak obłędnie, że aż szkoda go pałaszować.
Deser z owocami i polewą czekoladową jest banalnie prosty do wykonania
Niech Was nie zmyli wyjątkowy wygląd proponowanego deseru. Mimo, że prezentuje się, jak dzieło mistrza cukiernictwa, poradzi sobie z nim absolutnie każdy. Lista składników jest prosta, a większość z nich zapewne masz już w kuchennych szafkach i lodówce. Nie pozostaje nic innego, jak zmierzyć się z tym słodkim smakołykiem.
W przepisie z kanału Delmira Cooking, z którego pochodzi powyższe zdjęcie, używa się agaru w proszku. Działa on podobnie do żelatyny, jednak w przeciwieństwie do niej jest pochodzenia roślinnego. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, byście w przepisie wykorzystali klasyczną żelatynę. Przyjmuje się, że 1 łyżeczka żelatyny odpowiada 1-2 łyżeczkom agaru.
Nasze babcie tylko tak smażyły naleśniki. Ten sposób i dziś ma wielką zaletęPrzepis na efektowny deser z owocami
Składniki:
- 500 ml mleka
- 30 g cukru
- 7 g proszku agar-agar
- 6-8 truskawek
- 2 mandarynki
- 3 kiwi
- 1 banan
Składniki na polewę czekoladową:
- 500 ml mleka
- 80 g cukru
- 7 g proszku agar-agar
- 15 g kakao w proszku
- 130 g gorzkiej czekolady (część możesz zastąpić czekoladą mleczną)
Jak zrobić doskonały deser z mleka, owoców i polewy czekoladowej?
500 ml mleka do przyrządzenia deseru przelej do garnuszka. Dosyp do niego cukier i proszek agar-agar. Składniki starannie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej. Garnek postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Przygotuj owoce do deseru. Banana, kiwi i mandarynki obierz ze skórki. Truskawki umyj i poprzekrawaj na połowy.
Do keksówki o wymiarach 18x7x6 cm wyłożonej folią spożywczą wlej część mlecznej masy. Kiedy nieco stwardnieje, ułóż na niej pierwszą porcję owoców. Następnie zalej je kolejną warstwą mleka, rozłóż na niej owoce i powtarzaj czynności do wykończenia składników. Pamiętaj jednak, że ostatnie piętro powinna także stanowić warstwa mleka.
Deser z owocami odstaw do chłodzenia. Powinno ono zająć ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij deser z lodówki i ostrożnie wydobądź go z formy.
Przygotuj polewę czekoladową do deseru. Do garnka wlej mleko, dodaj kakao, cukier i proszek agar. Całość wymieszaj, a następnie postaw na ogniu, pogrzej i dorzuć kawałki gorzkiej czekolady. Gotuj, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia polewy.
Do formy o wymiarach 20x9x7 cm wyłożonej folią spożywczą wlej porcję polewy do deseru. Kiedy zgęstnieje, połóż na nią przygotowaną wcześniej część z owocami. Następnie zalej ją pozostałą polewą tak, aby ta okalała mleczny blok równomiernie ze wszystkich stron.
Deser przełóż do lodówki do schłodzenia. Powinno to zająć ok. 60 minut. Po tym czasie ostrożnie wydobądź ciasto z formy. Po pokrojeniu na porcje poczęstunek jest do podania.
Przygotuj „szklane owoce" i patrz, jak wszyscy otwierają usta ze zdumienia. Zamiast tradycyjnego sernika wybierz jego nowocześniejsze i zdrowsze wcielenie.
Źródło: YouTube Delmira Cooking