Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szyc ma w domu niezłą wyżerkę. Żona podaje mu najlepszy deser z truskawek
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.06.2023 22:19

Szyc ma w domu niezłą wyżerkę. Żona podaje mu najlepszy deser z truskawek

deser dla Szyca
Canva / LeoPatrizi ; Instagram @borys.szyc

Borys Szyc ma zdecydowanie dobre życie. Ceniony aktor i producent filmowy mimo upływu lat nie traci na popularności. Tym jednak, co stawia kropkę nad i jego udanej egzystencji, jest wyśmienity deser, który przygotowuje dla niego żona . Ekspresowa tarta z truskawkami i rabarbarem skutecznie osłodzi każdy dzień.

Tarta od żony Szyca zachwyca sezonowymi smakami

Justyna Szyc-Nagłowska jest dziennikarką, reżyserką i współwłaścicielką marki odzieżowej. W natłoki obowiązków nie ma wiele czasu na gotowanie. Na odrobinę słodkości dla swojego męża (którego powyższe zdjęcie pochodzi z oficjalnego konta na Instagramie) zawsze znajdzie jednak czas. Jak sama mówi, jej ciasto jest bananie szybkie, a przy tym przepyszne.

Tarta z truskawkami i rabarbarem idealnie balansuje ze sobą smaki. Lekka kwaskowatość owoców równoważona jest słodkim spodem. Wierzch deseru zdobi nie mniej smakowita kruszonka. Nikt nie będzie w stanie poprzestać na jednym kawałku.

Babcia Roma robi gołąbki lepiej niż Gessler i Okrasa. Sekret tkwi w tej przyprawie

Przepis na tartę od żony Borysa Szyca

Składniki na ciasto:

  • 375 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g masła, zimnego
  • 190 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Składniki na nadzienie:

  • 300 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki
  • 300 g truskawek, przekrojonych na ćwiartki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Jak zrobić rabarbarowo-truskawkową tartę z przepisu Justyny Szyc-Nagłowskiej?

Przygotuj kruche ciasto do tarty. Masło posiekaj nożem i dodaj do niego pozostałe składniki. Całość wyrabiaj, aż ciasto uzyska fakturę kruszonki. Wtedy przykryj je folią i włóż do lodówki na 30 minut.

Po upływie tego czasu kruszonkę wyjmij i podziel na 2 części. Jedną z nich wylep formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie włóż spód do schłodzenia, a następnie podpiecz w piekarniku. Temperatura urządzenia to 180 stopni a czas 15-20 minut.

Składniki na nadzienie do tarty przełóż do garnka. Podsmażaj przez ok. 7 minut, cały czas mieszając. Owocową masę wyłóż na podpieczone kruche ciasto. Wierzch deseru posyp pozostałą częścią kruszonki.

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Tartę staw do urządzenia i piecz przed ok 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ją i odstaw do ostudzenia. Doskonały sezonowy deser gotowy jest do podania. Wachowicz na ciasto z rabarbarem ma zupełnie inny pomysł. Takiego deseru z truskawkami jeszcze nie widzieliście.

Źródło: Instagram @jus_naglowska