Szyc ma w domu niezłą wyżerkę. Żona podaje mu najlepszy deser z truskawek
Borys Szyc ma zdecydowanie dobre życie. Ceniony aktor i producent filmowy mimo upływu lat nie traci na popularności. Tym jednak, co stawia kropkę nad i jego udanej egzystencji, jest wyśmienity deser, który przygotowuje dla niego żona . Ekspresowa tarta z truskawkami i rabarbarem skutecznie osłodzi każdy dzień.
Tarta od żony Szyca zachwyca sezonowymi smakami
Justyna Szyc-Nagłowska jest dziennikarką, reżyserką i współwłaścicielką marki odzieżowej. W natłoki obowiązków nie ma wiele czasu na gotowanie. Na odrobinę słodkości dla swojego męża (którego powyższe zdjęcie pochodzi z oficjalnego konta na Instagramie) zawsze znajdzie jednak czas. Jak sama mówi, jej ciasto jest bananie szybkie, a przy tym przepyszne.
Tarta z truskawkami i rabarbarem idealnie balansuje ze sobą smaki. Lekka kwaskowatość owoców równoważona jest słodkim spodem. Wierzch deseru zdobi nie mniej smakowita kruszonka. Nikt nie będzie w stanie poprzestać na jednym kawałku.
Babcia Roma robi gołąbki lepiej niż Gessler i Okrasa. Sekret tkwi w tej przyprawiePrzepis na tartę od żony Borysa Szyca
Składniki na ciasto:
- 375 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g masła, zimnego
- 190 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Składniki na nadzienie:
- 300 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki
- 300 g truskawek, przekrojonych na ćwiartki
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Jak zrobić rabarbarowo-truskawkową tartę z przepisu Justyny Szyc-Nagłowskiej?
Przygotuj kruche ciasto do tarty. Masło posiekaj nożem i dodaj do niego pozostałe składniki. Całość wyrabiaj, aż ciasto uzyska fakturę kruszonki. Wtedy przykryj je folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Po upływie tego czasu kruszonkę wyjmij i podziel na 2 części. Jedną z nich wylep formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie włóż spód do schłodzenia, a następnie podpiecz w piekarniku. Temperatura urządzenia to 180 stopni a czas 15-20 minut.
Składniki na nadzienie do tarty przełóż do garnka. Podsmażaj przez ok. 7 minut, cały czas mieszając. Owocową masę wyłóż na podpieczone kruche ciasto. Wierzch deseru posyp pozostałą częścią kruszonki.
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Tartę staw do urządzenia i piecz przed ok 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ją i odstaw do ostudzenia. Doskonały sezonowy deser gotowy jest do podania. Wachowicz na ciasto z rabarbarem ma zupełnie inny pomysł. Takiego deseru z truskawkami jeszcze nie widzieliście.
Źródło: Instagram @jus_naglowska