Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niepowtarzalny, delikatny dżem z winogron. Wyśmienity dodatek do pieczywa i naleśników

Niepowtarzalny, delikatny dżem z winogron. Wyśmienity dodatek do pieczywa i naleśników

Dżem z winogron - prosty przepis
canva/arfo

Próbowaliście kiedyś dżemu z winogron? Przygotowany z ciemnego, słodkiego owocu przysmak doskonale sprawdzi się jako dodatek do naleśników czy pieczywa. Jego smak doskonale podkreśla aromatyczny kardamon. Koniecznie musicie spróbować tej słodkości.

Dżem z winogron jest nietypową propozycją na wykorzystanie tych smakowitych owoców. Ugotowane, pozbawione skórek i doprawione aromatycznym kardamonem owoce smakują wybornie. Dżem możesz podać z chlebem, posmarować nim naleśniki czy gofry.

Przepis na doskonały dżem z winogron

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron

  • 30 dag cukru

  • 4 cytryny

  • 1 płaska łyżeczka kardamonu mielonego

  • szczypta soli

Jak przygotować niepowtarzalny dżem z winogron?

Zaczynamy od dokładnego umycia winogron i usunięcia gałązek. Owoce wrzucamy do dużego garnka z grubszym dnem. Zasypujemy je cukrem i kardamonem. Odstawiamy na około 2 godziny w chłodne miejsce.

W tym czasie winogrona powinny puścić sok. Wtedy zagotowujemy je i podgrzewamy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Gdy owoce się rozpadną, przecieramy je przez sito, by usunąć skórki oraz pestki.

Mus owocowy dalej gotujemy, a gdy zgęstnieje, wlewamy wyciśnięty z cytryn sok i wsypujemy nieco soli. Podgrzewamy jeszcze przez kwadrans, po czym przenosimy masę do czystych i wyparzonych słoików i zakręcamy je. Dżem z winogron pasteryzujemy 10 minut w piekarniku o temp. 120 st. C.

Inne przepisy na domowe dżemy znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować podobny przysmak z aronii. Ten natomiast zawiera prostą recepturę na dżem morelowy.

Dżem z winogron jest wyśmienity
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: