Niepowtarzalny, delikatny dżem z winogron. Wyśmienity dodatek do pieczywa i naleśników
Próbowaliście kiedyś dżemu z winogron? Przygotowany z ciemnego, słodkiego owocu przysmak doskonale sprawdzi się jako dodatek do naleśników czy pieczywa. Jego smak doskonale podkreśla aromatyczny kardamon. Koniecznie musicie spróbować tej słodkości.
Dżem z winogron jest nietypową propozycją na wykorzystanie tych smakowitych owoców. Ugotowane, pozbawione skórek i doprawione aromatycznym kardamonem owoce smakują wybornie. Dżem możesz podać z chlebem, posmarować nim naleśniki czy gofry.
Przepis na doskonały dżem z winogron
Składniki:
2 kg ciemnych winogron
30 dag cukru
4 cytryny
1 płaska łyżeczka kardamonu mielonego
szczypta soli
Jak przygotować niepowtarzalny dżem z winogron?
Zaczynamy od dokładnego umycia winogron i usunięcia gałązek. Owoce wrzucamy do dużego garnka z grubszym dnem. Zasypujemy je cukrem i kardamonem. Odstawiamy na około 2 godziny w chłodne miejsce.
W tym czasie winogrona powinny puścić sok. Wtedy zagotowujemy je i podgrzewamy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Gdy owoce się rozpadną, przecieramy je przez sito, by usunąć skórki oraz pestki.
Mus owocowy dalej gotujemy, a gdy zgęstnieje, wlewamy wyciśnięty z cytryn sok i wsypujemy nieco soli. Podgrzewamy jeszcze przez kwadrans, po czym przenosimy masę do czystych i wyparzonych słoików i zakręcamy je. Dżem z winogron pasteryzujemy 10 minut w piekarniku o temp. 120 st. C.
Inne przepisy na domowe dżemy znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować podobny przysmak z aronii. Ten natomiast zawiera prostą recepturę na dżem morelowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pełna smaku surówka z selera. 1 dodatek skutecznie zwiększa jej soczystość
Faszerowana główka kapusty. Efektowny i przepyszny odpowiednik gołąbków
Soczysty, chrupiący kurczak z piekarnika. Przepyszny obiad dla całej rodziny