Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na chleb pieczony w słoiku. Każdy powinien go znać
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.10.2022 22:49

Niezwykły przepis na chleb pieczony w słoiku. Każdy powinien go znać

chleb pieczony w słoiku
Canva / karma_pema

Chleb pieczony w słoiku jest oryginalnym i zaskakującym sposobem na domowy wyrób pieczywa. Zapasteryzowane upieczone ciasto może wytrzymać na półce w spiżarni nawet kilka miesięcy, jest jednak tak pyszne, że jego zapas zniknie z domu dużo szybciej. Gorąco zachęcamy do wypróbowania.

Do chleba pieczonego w słoiku potrzebujemy zaledwie kilki prostych składników i nieco cierpliwości. Przepis jest bardzo łatwy wykonaniu i nie powinien nikomu sprawić żadnej trudności. Gotowy chleb z łatwością wyślizguje się ze słoika dzięki posmarowaniu surowego jeszcze ciasta olejem. Zapraszamy do pieczenia.

Przepis na niezwykły chleb pieczony w słoiku

Składniki na 4 słoiki:

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 1 opakowane suchych drożdży

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 2 i 1/2 szklanek maki pszennej

  • 1/2 łyżki soli

  • 1 i 1/2 łyżki oleju

  • 1 garść ziaren słonecznika

Jak upiec zaskakujący chleb w słoiku?

Przygotowania do pieczenia chleba rozpocznij od wymieszania ciepłej wody z drożdżami. Następnie do tej samej miseczki dodaj cukier. Całość zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaj do nich mąkę wymieszaną uprzednio z ziarnami słonecznika oraz solą. Suche składniki dodawaj stopniowo, przez cały czas mieszając całość.

Po dodaniu całej mąki na chleb pieczony w słoiku, zacznij wyrabiać ręcznie uzyskane ciasto. Ugniataj masę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Chwilę przed końcem wyrabiania dodaj do całości łyżkę oleju.

Zagniecione ciasto na chleb pieczony w słoiku podziel na 4 równe porcje i uformuj w kule. Każdą kulę posmaruj z wierzchu olejem i wsadź do wyparzonego i osuszonego słoika. Ciasto w słoiku ugnieć tak, aby dobrze przylegało do dna i ścianek naczynia i zajmowało ok. 1/3 jego wysokości.

Słoiki z ciastem na chleb odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Po upływie 1-2 godzin ciasto powinno wyrosnąć i zając całą przestrzeń w słoiku. Pod koniec upływu czasu wyrastania zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 stopni.

Słoiki z chlebem wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Po upływie tego czasu wyjmij chleb z piecyka i zakręć wszystkie naczynia. Jeśli pieczywo wyrosło powyżej linii słoika, odetnij naddatek za pomocą ostrego noża.

Gotowy chleb pieczony w słoiku wstaw do piekarnika z temperaturą ustawiona na 130 stopni. Pasteryzuj przez ok. 15 minut. Po upływie kwadransa, słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Nie tylko chleb, ale także mięso możesz przygotować w słoiku. Dobrze wyparzony słoik to podstawa.

Canva / Ron Lach z Pexels
Canva / Ron Lach z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: