Niezwykły przepis na chleb pieczony w słoiku. Każdy powinien go znać
Chleb pieczony w słoiku jest oryginalnym i zaskakującym sposobem na domowy wyrób pieczywa. Zapasteryzowane upieczone ciasto może wytrzymać na półce w spiżarni nawet kilka miesięcy, jest jednak tak pyszne, że jego zapas zniknie z domu dużo szybciej. Gorąco zachęcamy do wypróbowania.
Do chleba pieczonego w słoiku potrzebujemy zaledwie kilki prostych składników i nieco cierpliwości. Przepis jest bardzo łatwy wykonaniu i nie powinien nikomu sprawić żadnej trudności. Gotowy chleb z łatwością wyślizguje się ze słoika dzięki posmarowaniu surowego jeszcze ciasta olejem. Zapraszamy do pieczenia.
Przepis na niezwykły chleb pieczony w słoiku
Składniki na 4 słoiki:
1 szklanka ciepłej wody
1 opakowane suchych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
2 i 1/2 szklanek maki pszennej
1/2 łyżki soli
1 i 1/2 łyżki oleju
1 garść ziaren słonecznika
Jak upiec zaskakujący chleb w słoiku?
Przygotowania do pieczenia chleba rozpocznij od wymieszania ciepłej wody z drożdżami. Następnie do tej samej miseczki dodaj cukier. Całość zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaj do nich mąkę wymieszaną uprzednio z ziarnami słonecznika oraz solą. Suche składniki dodawaj stopniowo, przez cały czas mieszając całość.
Po dodaniu całej mąki na chleb pieczony w słoiku, zacznij wyrabiać ręcznie uzyskane ciasto. Ugniataj masę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Chwilę przed końcem wyrabiania dodaj do całości łyżkę oleju.
Zagniecione ciasto na chleb pieczony w słoiku podziel na 4 równe porcje i uformuj w kule. Każdą kulę posmaruj z wierzchu olejem i wsadź do wyparzonego i osuszonego słoika. Ciasto w słoiku ugnieć tak, aby dobrze przylegało do dna i ścianek naczynia i zajmowało ok. 1/3 jego wysokości.
Słoiki z ciastem na chleb odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Po upływie 1-2 godzin ciasto powinno wyrosnąć i zając całą przestrzeń w słoiku. Pod koniec upływu czasu wyrastania zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Słoiki z chlebem wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Po upływie tego czasu wyjmij chleb z piecyka i zakręć wszystkie naczynia. Jeśli pieczywo wyrosło powyżej linii słoika, odetnij naddatek za pomocą ostrego noża.
Gotowy chleb pieczony w słoiku wstaw do piekarnika z temperaturą ustawiona na 130 stopni. Pasteryzuj przez ok. 15 minut. Po upływie kwadransa, słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Nie tylko chleb, ale także mięso możesz przygotować w słoiku. Dobrze wyparzony słoik to podstawa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Starmach pokazała, jak robi chrupiącego kurczaka z piekarnika. Dodaje do niego 2 wyjątkowe składniki
Znakomity sposób na aksamitną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki
Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera. Wyborne danie obiadowe bez grama mięsa