Niezwykły przepis na ciasto na pierogi z końca XIX wieku. Uwagę zwraca brak 1 składnika
Pierogi lubi wielu smakoszy. Gdy mają delikatne i mięciutkie ciasto, są idealne. Dawna receptura na nie, oparta była o zastosowanie zaledwie dwóch składników — wody i mąki. Nie dodawano masła ani tym bardziej jajka. Mimo to danie zachwycało smakiem, a farsz pozostawał w środku.
Ciasto na pierogi bez masła będzie nie tylko proste w przygotowaniu, ale też wegańskie. O ile nie wypełnicie go mięsem czy farszem z dodatkiem sera, każdy się skusi na ten rarytas. Sprawdźcie koniecznie — będziecie zaskoczeni, jak łatwo zamyka się w nim nadzienie.
Przepis na smakowite ciasto na pierogi z XIX wieku
Składniki:
ok. 300 g mąki pszennej
pół szklanki ciepłej wody
Przygotowanie ciasta na pierogi:
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski. Podgrzewamy wodę i stopniowo wlewając ją do mąki, formujemy kulę ciasta. Wyrabiamy ją dłonią, po czym odstawiamy na kwadrans. W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę.
Ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy z niego krążki. W każdym umieszczamy wybrany farsz. Dokładnie sklejamy.
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzątku i podgrzewamy je przez 2-3 minuty, od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy.
Inne pomysły na znakomite pierogi znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule zdradzamy niezawodny przepis na rarytas z bobem. Ten natomiast zawiera wskazówki dotyczące przygotowania ich z mięsem z rosołu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach
Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
Źródło: kuchennykredens