Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na ciasto na pierogi z końca XIX wieku. Uwagę zwraca brak 1 składnika

Niezwykły przepis na ciasto na pierogi z końca XIX wieku. Uwagę zwraca brak 1 składnika

pierogi
canva/Smoczyslaw

Pierogi lubi wielu smakoszy. Gdy mają delikatne i mięciutkie ciasto, są idealne. Dawna receptura na nie, oparta była o zastosowanie zaledwie dwóch składników — wody i mąki. Nie dodawano masła ani tym bardziej jajka. Mimo to danie zachwycało smakiem, a farsz pozostawał w środku.

Ciasto na pierogi bez masła będzie nie tylko proste w przygotowaniu, ale też wegańskie. O ile nie wypełnicie go mięsem czy farszem z dodatkiem sera, każdy się skusi na ten rarytas. Sprawdźcie koniecznie — będziecie zaskoczeni, jak łatwo zamyka się w nim nadzienie.

Przepis na smakowite ciasto na pierogi z XIX wieku

Składniki:

  • ok. 300 g mąki pszennej

  • pół szklanki ciepłej wody

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski. Podgrzewamy wodę i stopniowo wlewając ją do mąki, formujemy kulę ciasta. Wyrabiamy ją dłonią, po czym odstawiamy na kwadrans. W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę.

Ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy z niego krążki. W każdym umieszczamy wybrany farsz. Dokładnie sklejamy.

Gotowe pierogi wrzucamy do wrzątku i podgrzewamy je przez 2-3 minuty, od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy.

Inne pomysły na znakomite pierogi znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule zdradzamy niezawodny przepis na rarytas z bobem. Ten natomiast zawiera wskazówki dotyczące przygotowania ich z mięsem z rosołu.

To ciasto na pierogi można wypełnić dowolnym farszem
canva/Seqoya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchennykredens