Smakosze.pl
pierogi

canva/Smoczyslaw

Niezwykły przepis na ciasto na pierogi z końca XIX wieku. Uwagę zwraca brak 1 składnika

1 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pierogi lubi wielu smakoszy. Gdy mają delikatne i mięciutkie ciasto, są idealne. Dawna receptura na nie, oparta była o zastosowanie zaledwie dwóch składników — wody i mąki. Nie dodawano masła ani tym bardziej jajka. Mimo to danie zachwycało smakiem, a farsz pozostawał w środku.

Ciasto na pierogi bez masła będzie nie tylko proste w przygotowaniu, ale też wegańskie. O ile nie wypełnicie go mięsem czy farszem z dodatkiem sera, każdy się skusi na ten rarytas. Sprawdźcie koniecznie — będziecie zaskoczeni, jak łatwo zamyka się w nim nadzienie.

3 złote zasady i ogórki kiszone będą jędrne i chrupiące

3 złote zasady i ogórki kiszone będą jędrne i chrupiące. Korzystały z nich nasze babcie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smakowite ciasto na pierogi z XIX wieku

Składniki:

  • ok. 300 g mąki pszennej

  • pół szklanki ciepłej wody

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski. Podgrzewamy wodę i stopniowo wlewając ją do mąki, formujemy kulę ciasta. Wyrabiamy ją dłonią, po czym odstawiamy na kwadrans. W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę.

Ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy z niego krążki. W każdym umieszczamy wybrany farsz. Dokładnie sklejamy.

Gotowe pierogi wrzucamy do wrzątku i podgrzewamy je przez 2-3 minuty, od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy.

Inne pomysły na znakomite pierogi znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule zdradzamy niezawodny przepis na rarytas z bobem. Ten natomiast zawiera wskazówki dotyczące przygotowania ich z mięsem z rosołu.

To ciasto na pierogi można wypełnić dowolnym farszem

canva/Seqoya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchennykredens

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >