Smakosze.pl
Gołąbki

canva.com/Nataly Hanin, Getty Images

Niezwykły przepis Okrasy na gołąbki z niebanalnym sosem

20 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gołąbki Karola Okrasy nie mają sobie równych głównie dzięki charakterystycznemu sosowi. Wykonany jest bowiem na bazie musztardy, co znacznie wzmacnia smak samych gołąbków. Podając je swojej rodzinie, usłyszysz okrzyki zachwytu.

Gołąbki wcale nie muszą być podawane jedynie w sosie z pomidorów. Karol Okrasa lubi bawić się kuchnią i pokazywać, jak połączyć stare przepisy z nowymi rozwiązaniami.

Poniższa receptura jest dowodem na to, że mieszanie staropolskich rozwiązań ze współczesnymi smakami może okazać się sukcesem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki w sosie musztardowym

Składniki:

  • wędzony boczek 150 g

  • cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki rodzynek

  • 3 łyżki octu

  • 500 g wieprzowiny

  • 200 g białej kaszy gryczanej

  • 1 łyżka gorczycy

  • sól

  • pieprz

  • kapusta

  • ziele angielskie

  • cebula

  • czosnek 1 ząbek

  • musztarda 4 łyżki

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżeczki miodu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od podsmażenia siekanego boczku na patelni. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Rodzynki namocz w occie, aż będą miękkie. Ugotuj kaszę. Mieloną wieprzowinę wymieszaj z boczkiem, cebulą, ugotowaną kaszą oraz wytopionym tłuszczem. Dodaj rodzynki i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw gorczycą, solą i grubo mielonym pieprzem. Wyłóż farsz na sparzone liście kapusty.

Projekt bez tytułu - 2021-08-20T212757.795

Niebanalny sposób na przepyszną mizerię po kaszubsku

CZYTAJ DALEJ

Ziele angielskie utrzyj w moździerzu. Cebulę i czosnek siekane podsmaż na maśle. Dodaj ziele angielskie, musztardę i koncentrat. Zalej wodą, aż uzyskasz sos. Dopraw miodem, solą oraz pieprzem.

Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę. Smacznego.

Gołąbki

Źródło: canva.com/jabiru

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Szybkie i pyszne śniadanie - pasta jajeczna z pomidorem

  • Niezawodny przepis na przepyszną gotowaną kukurydzę

  • Prosty sposób na puszyste i soczyste kotlety mielone

Źródło: kuchnialidla.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >