Smakosze.pl Przepisy Nigdy nie wyrzucaj skórki po arbuzie. Jest cenniejsza niż myślisz, nie uwierzysz co można z niej zrobić
Screen z filmu na kanale YouTube Nur'un Nefis Yemek Tarifleri 2

Nigdy nie wyrzucaj skórki po arbuzie. Jest cenniejsza niż myślisz, nie uwierzysz co można z niej zrobić

18 lipca 2023

Nie wiesz co zrobić ze skórką arbuza? Zamiast ją wyrzucać, przygotuj pyszną marmoladę. Receptura jest bardzo prosta, a smak wyrobu zachwyci nawet sceptyków. Już nigdy nie zmarnujesz tej części arbuza.

Przepis na marmoladę resztek arbuza

Arbuz jest orzeźwiający i przyjemnie słodki. Jego skórka może stać się równie smaczna, jeśli dodamy do niej kilka składników i zagotujemy. Marmolada z owocowych resztek jest tak pyszna, że na stałe zagości w waszym kulinarnym repertuarze.

Składniki:

  • skórka z 2 kg arbuza wraz z odrobiną czerwonej części
  • 1 cytryna
  • około 125 ml wody
  • 110 g cukru
  • 4 goździki (można pominąć)
Nie sądziłam, że surówka z tego warzywa jest tak smaczna. Bije na głowę tę z marchewki lub selera

Wiemy, co zrobić ze skórką arbuza

Umytą i pozbawioną niemal całego miąższu — bo pozostawimy 2-3 mm warstwę czerwonej części owocu — skórkę arbuza kroimy na plastry. Filetujemy je, oddzielając twardą zupełnie zieloną część, od czerwonej z odrobiną białej. Wszystko raz jeszcze kroimy — tym razem w niewielką kostkę.

Wrzucamy do garnka, dodajemy skórkę z całej cytryny oraz sok z owocu. Wsypujemy cukier. Dokładnie wszystko mieszamy, po czym odstawiamy na 30 minut. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez 25 minut.

W tym czasie całość zmięknie i nieco gęstnieje. Na koniec masę starannie blendujemy i wrzucamy goździki. Podgrzewamy jeszcze 6-7 minut , a następnie usuwamy przyprawę i przenosimy marmoladę z arbuza do słoików. Zamykamy i studzimy.

Wskazówka: przed umieszczeniem produktu w spiżarce warto dodatkowo go zapasteryzować np. w piekarniku .

Jak podać marmoladę z resztek arbuza?

Przysmak z korzenną nutą będzie świetny do kanapek i naleśników np. gryczanych . Możecie nim również wzbogacać owsianki oraz domowe wypieki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów z wykorzystaniem arbuza. Szczególnie polecamy zrobienie wegańskiego tuńczyka z egzotycznego owocu. Być może skusi was też znakomity chłodnik arbuzowo-pomidorowy .

Skórki arbuza nie trzeba wyrzucać.png
canva/Nikolay_Donetsk
Znalazłam w gazecie przepis na ogórki w indyjskiej zalewie. Wypróbowałam i polecam każdemu
Znajoma pokazała mi, dlaczego warto solić arbuza. Te korzyści nie mieszczą się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy