Nie sądziłam, że surówka z tego warzywa jest tak smaczna. Bije na głowę tę z marchewki lub selera
Surówka z kalarepy świetnie sprawdzi się w upalne dni. Chrupiące warzywo doprawione sosem z dodatkiem koperku skradnie niejedno serce. Smakuje o wiele lepiej niż klasyki przygotowywane z marchewki czy selera. Musicie spróbować.
Przepis na surówkę z kalarepy
Z dobrodziejstwa kalarepy warto korzystać szczególnie latem. Warzywo jest pełne smaku i soczyste, a jednocześnie przyjemnie chrupie, stanowiąc doskonałą przekąskę albo materiał na surówkę. Koniecznie podajcie do obiadu — rodzina będzie zachwycona.
Składniki:
- 2 większe kalarepy
- 15 g śmietany klasycznej lub roślinnej
- 25 g majonezu z jaj lub wegańskiego
- 25 g jogurtu naturalnego mlecznego lub sojowego
- 10-15 ml soku z cytryny
- 1 pęczek świeżego koperku
- cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić surówkę z kalarepy? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od połączenia śmietany z majonezem i jogurtem. Nabiał doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz — jeśli trzeba — odrobiną cukru. Wsypujemy też opłukany i posiekany koperek.
Tak przygotowanym sosem zalewamy pozbawioną skórki, pokrojoną w słupki i opłukaną kalarepę. Surówkę przed podaniem wstawiamy na kwadrans do lodówki.
Do czego pasuje surówka z kalarepy?
Smakowity sezonowy przysmak będzie idealny do każdego dania głównego mięsem lub do wegetariańskich pulpetów. Świetnym pomysłem jest zaserwowanie go do dań z grilla — chrupiąca kompozycja z soczystym warzywem przełamie mocne smaki pochodzące z marynat.
A jeśli jednak wolicie przygotować surówkę z marchewki lub selera, na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy. Spróbujcie tej kompozycji z dodatkiem gruszki. Być może spodoba wam się też marchewkowy rarytas wzbogacony imbirem.