Smakosze.pl Dieta Nigdy nie wyrzucam ogonków z czereśni. Wywar z nich jest cenny dla zdrowia
Fot. Canva/jackmac34

Nigdy nie wyrzucam ogonków z czereśni. Wywar z nich jest cenny dla zdrowia

1 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie wyrzucaj ogonków z czereśni, tylko przygotuj z nich cenny wywar. To niezwykle prosty sposób, a przyniesie więcej korzyści, niż myślisz. Dowiedz się, na co wpłynie napar z ogonków czereśni i wypróbuj go sama.

Sezon na czereśnie tuż-tuż

Czerwiec to miesiąc, w którym rozpoczyna się sezon na czereśnie. Dlatego warto dowiedzieć się wcześniej, jak w pełni wykorzystać ten kwaśno-słodki owoc . Ogonki czereśni są uznawane za odpad, to błąd, ponieważ znajduje się w nich wiele cennych witamin , o których więcej dowiesz się za chwilę.

Przygotowany z nich wywar, poprawi funkcjonowanie twojego organizmu. Z dalszej części artykułu dowiesz się, na co dokładnie działają ogonki oraz poznasz przepis na cenny wywar.

czzerenie 2.jpg
Fot. Canva/Olga Kriger
Obieram główkę czosnku i łączę z oliwą. Tego przysmaku używam w kuchni co i raz

Niezwykła moc ogonków

Ogonki czereśnie są wartościowym składnikiem ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze. Należy do nich między innymi potas, który odpowiada za usuwanie z organizmu zbędnej soli, a to poprawi działanie serca oraz nerek. Oprócz niego w ogonkach znajdują się także witaminy z grup A,B oraz C.

W składzie nie zabrakło także żelaza, wapnia i jodu. Co ciekawe napar z ogonków wspomaga proces odchudzania i poprawia metabolizm.

Jak przygotować wywar z ogonków czereśni?

Przygotowanie naparu z ogonków jest niezwykle łatwe. Wystarczy drobno je posiekać. Następnie łyżeczkę ogonków wsyp do kubka. Zalej je wrzątkiem i zaparzaj przez 15 minut. Po tym czasie przecedź napar, który jest gotowy do wypicia.

Napój, choć gorzki nie powinien być dosładzany. Dopiero wtedy zauważysz poprawę w przemianie metabolizmu. Wywar należy pić dwa razy dziennie przez dwa tygodnie, a efekty przyjdą bardzo szybko. Sprawdź przepis na ciasto z budyniem oraz zobacz, jak zrobić wyborne śniadanie .

czereśnie 3.jpg
Fot. Canva/Sumners Grapics
Zawijam mięso z farszem i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na obiad na sobotę
Ile będą kosztować maliny w tym roku? Ceny owoców jeżą włos na głowie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy