Uwielbiam to ciasto z budyniem i truskawkami. Wspólnie z rodziną możemy je jeść na okrągło
![ciasto](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto_4eda87cee3.jpg)
Jak wykorzystać owoce sezonowe w kuchni? Warto przygotować proste ciasto z truskawkami i budyniem. Zrobisz je bez użycia piekarnika i zjesz ze smakiem. U mnie w domu to ciasto już stało się hitem.
Ciasto pełne truskawek i budyniu
Jesteś łasuchem? To znaczy, że uwielbiasz pyszne ciasta i desery. Można zrobić je z truskawek, których teraz nie brakuje na straganach i w sklepach. Polecam każdemu przepis, z którego często korzystam. Dzięki tej recepturze robię proste ciasto z truskawkami i budyniem.
Do jego przygotowanie nie używam piekarnika, ale przydaje się lodówka, w której chłodzę ten znakomity deser. Wystarczy kilka składników, niewiele pracy w kuchni, a efekt zachwyci każdego łasucha. Delikatne ciasto z soczystymi truskawkami i pysznym budyniem zrobisz dzięki recepturze, którą znajdziesz też na kanale YouTube Kulinarne przygody. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_87bbc7cb2f.jpg)
Jak zrobić proste ciasto z truskawkami i budyniem?
Składniki:
- ½ kg truskawek
- 400 g herbatników maślanych
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 8 łyżek cukru
- 200 g masła
- 3 galaretki truskawkowe
Przygotowanie ciasta zacznij od przygotowania litra mleka i odlania z niego szklanki mleka do garnuszka. Wsyp do niego budynie i dokładnie wymieszaj. Natomiast do dużego garnka z mlekiem, wsyp cukier i zagotuj. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej do niego budyń i energicznie mieszaj.
Cały czas gotuj aż budyń zgęstnieje i się zagotuje. Zdejmij z ognie, przykryj folią spożywczą i wystudź budyń.
Teraz przygotuj litr wody i wsyp do niego 3 galaretki. Wymieszaj i odstaw, gdy galaretka zacznie lekko tężeć. Przełóż masło do miski, ucieraj i dodaj stopniowo schłodzony budyń. W ten sposób powstanie gęsty krem budyniowy.
Ciasto najlepsze na wiosenny deser
Przygotuj blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż herbatniki. Wyłóż na nie krem budyniowy, potem kolejną warstwę herbatników. Na nich ułóż pokrojone w ćwiartki truskawki. Na owoce wylej tężejącą galaretkę.
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Potem pokrój i zjedz ze smakiem. To proste ciasto z truskawkami i budyniem wspaniale prezentuje się na stole i aż prosi się o spróbowanie. Dlatego skorzystaj z tego przepisu i zrób ciasto, które zniknie w mgnieniu oka. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyjątkowo kruche schabowe na obiad. Radziliśmy, jak zrobić inne pyszne ciasto bez pieczenia z kremem i owocami.
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_c218d2601f.jpg)
Źródło: YouTube/Kulinarneprzygody
Zdjęcia: screen YouTube/Kulinarneprzygody
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_4b11152d82.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![czekolada](https://images.iberion.media/images/origin/czekolada_e0fcf7f4f4.jpg)
![czosnek](https://images.iberion.media/images/origin/czosnek_229bf98e45.jpg)
![maliny](https://images.iberion.media/images/origin/maliny_f5cf449424.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![szybka karpatka](https://images.iberion.media/images/origin/karpatka1_febf4a1e65.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_75cb9cb243.jpg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![deser z kaszy jaglanej](https://images.iberion.media/images/origin/deser_318148d00e.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_df0bb321e3.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_40b5909e0a.jpg)
![sernik n zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_c1e5871c92.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![wiszące udka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszace_udka_12225c951d.jpg)
![zapiekane kanapki](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekane_kanapki_226c019d86.jpg)
![pomysł na niedzielny obiad](https://images.iberion.media/images/origin/pomysl_na_niedzielny_obiad_11088590a2.jpg)
![domowa szynka](https://images.iberion.media/images/origin/domowa_szynka_f1e0504f26.jpg)
![ser z jajkiem](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_1f8a670ac4.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![Chleb z Biedronki](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_19_T111823_867_a434df22ce.jpg)
![bańki mydlane](https://images.iberion.media/images/origin/b1_678ddbf94e.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)
![ugniatanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/ugniatanie_ciasta_a481e737a1.jpg)
![lody](https://images.iberion.media/images/origin/222_98e42dc077.jpg)