Uwielbiam to ciasto z budyniem i truskawkami. Wspólnie z rodziną możemy je jeść na okrągło
Jak wykorzystać owoce sezonowe w kuchni? Warto przygotować proste ciasto z truskawkami i budyniem. Zrobisz je bez użycia piekarnika i zjesz ze smakiem. U mnie w domu to ciasto już stało się hitem.
Ciasto pełne truskawek i budyniu
Jesteś łasuchem? To znaczy, że uwielbiasz pyszne ciasta i desery. Można zrobić je z truskawek, których teraz nie brakuje na straganach i w sklepach. Polecam każdemu przepis, z którego często korzystam. Dzięki tej recepturze robię proste ciasto z truskawkami i budyniem.
Do jego przygotowanie nie używam piekarnika, ale przydaje się lodówka, w której chłodzę ten znakomity deser. Wystarczy kilka składników, niewiele pracy w kuchni, a efekt zachwyci każdego łasucha. Delikatne ciasto z soczystymi truskawkami i pysznym budyniem zrobisz dzięki recepturze, którą znajdziesz też na kanale YouTube Kulinarne przygody. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Zawijam mięso z farszem i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na obiad na sobotęJak zrobić proste ciasto z truskawkami i budyniem?
Składniki:
- ½ kg truskawek
- 400 g herbatników maślanych
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 8 łyżek cukru
- 200 g masła
- 3 galaretki truskawkowe
Przygotowanie ciasta zacznij od przygotowania litra mleka i odlania z niego szklanki mleka do garnuszka. Wsyp do niego budynie i dokładnie wymieszaj. Natomiast do dużego garnka z mlekiem, wsyp cukier i zagotuj. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej do niego budyń i energicznie mieszaj.
Cały czas gotuj aż budyń zgęstnieje i się zagotuje. Zdejmij z ognie, przykryj folią spożywczą i wystudź budyń.
Teraz przygotuj litr wody i wsyp do niego 3 galaretki. Wymieszaj i odstaw, gdy galaretka zacznie lekko tężeć. Przełóż masło do miski, ucieraj i dodaj stopniowo schłodzony budyń. W ten sposób powstanie gęsty krem budyniowy.
Ciasto najlepsze na wiosenny deser
Przygotuj blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż herbatniki. Wyłóż na nie krem budyniowy, potem kolejną warstwę herbatników. Na nich ułóż pokrojone w ćwiartki truskawki. Na owoce wylej tężejącą galaretkę.
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Potem pokrój i zjedz ze smakiem. To proste ciasto z truskawkami i budyniem wspaniale prezentuje się na stole i aż prosi się o spróbowanie. Dlatego skorzystaj z tego przepisu i zrób ciasto, które zniknie w mgnieniu oka. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyjątkowo kruche schabowe na obiad. Radziliśmy, jak zrobić inne pyszne ciasto bez pieczenia z kremem i owocami.
Źródło: YouTube/Kulinarneprzygody
Zdjęcia: screen YouTube/Kulinarneprzygody