Smakosze.pl Przepisy Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Lepszego nie jadłem w cukierniach
Fot: canva/monica-photo

Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Lepszego nie jadłem w cukierniach

3 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ciasto z tego przepisu zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wszyscy znajomi myślą, że kupuję je w cukierni, a ja robię sam. I ty też możesz mieć je w swoim domu. Wystarczy, że zrobisz je z przepisu poniżej.

Ciasto lepsze niż z cukierni

Zawsze robiłem proste ciasta, a te bardziej wymyślne i ładniej przyozdobione kupowałem w dobrych cukierniach. Jednak odkąd mam przepis na to ciasto, przestałem chodzić do cukierni. Chociaż dalej wszyscy myślą, że je kupuję.

Robi się je bardzo łatwo. O czym przekonasz się za chwilę. Koniecznie zrób to ciasto na deser, a rodzina będzie zachwycona. Nie przejmuj się, jeżeli nie uwierzą ci, że zrobiłaś je sama.

kiwi.jpg
Canva/@Gam1983
W moim niedzielnym rosole nie może zabraknąć tej przyprawy. Robię ją sam, bez chemii i bez konserwantów

Co będziesz ci potrzebne?

Składniki, które są potrzebne do przygotowania tego ciasta, mogą być zaskakujący. Jednak to właśnie dzięki nim to ciasto smakuje wybornie i zachwyca wyglądem. Poniżej umieściłem listę ze wszystkimi potrzebnymi produktami. Podobny przepis można znaleźć na kanale RITA creatives.

Składniki:

  • 350 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 400 g mąki krupczatki
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju
  • 120 g szpinaku w liściach
  • 650 ml wody
  • 4 kiwi
  • 1 kg jabłek
  • 2 opakowania galaretki o smaku kiwi
  • 400 g twarogu
  • 40 g żelatyny
  • 200 g jogurtu greckiego
  • cukier puder
  • soki z cytryny

Przepis na ciasto szpinakowe

Umyty szpinak przełóż do miski. Wlej olej i zblenduj. Do drugiej miski wbij jajka i wsyp 200 gramów cukru . Wymieszaj za pomocą miksera. Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj na jednolitą masę .

Partiami dodawaj zblendowany szpinak, cały czas mieszając. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia . Wyłóż na nią masę ciasta i równomiernie rozprowadź. Spód ciasta piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut . Upieczone ciasto podziel na dwie warstwy. Jedną z nich pozostaw w blaszce.

W trakcie pieczenia przygotuj poncz. W tym celu wlej do szklanki 50 mililitrów wody. Wsyp łyżeczkę cukru pudru oraz wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj. Na tak przygotowane ciasto rozprowadź poncz.

Kiwi oraz jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Oba składniki przełóż do garnka. Wlej 600 mililitrów wody i doprowadź do zagotowania . Wsyp galaretki I wymieszaj. Następnie przelej ją do blachy i równomiernie rozprowadź. Galaretkę przykryj odciętą wcześniej warstwą ciasta.

W 100 mililitrach ciepłej wody rozpuść żelatynę i wymieszaj . Twaróg przełóż do miski. Wsyp 150 gramów cukru i dodaj jogurt grecki. Wlej żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę . Wlej ją do formy i rozprowadź. Na wierch ciasta ułóż pokrojone w plasterki kiwi i gotowe. Wystarczy pokroić ciasto na kawałki i podawać gościom. Sprawdź, jak zrobić domowe i zdrowe hot dogi oraz dowiedz się, jak Maciej Kuroń robił kotlety

mielone .

Tak kotlety mielone robił Maciej Kuroń. Żadnego wydziwiana, tylko odpowiednie proporcje
Tym smarowidłem na kanapki zajadałem się w Czechach. Na szczęście ubłagałem naszą gosposię o przepis
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy