Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Lepszego nie jadłem w cukierniach
Ciasto z tego przepisu zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wszyscy znajomi myślą, że kupuję je w cukierni, a ja robię sam. I ty też możesz mieć je w swoim domu. Wystarczy, że zrobisz je z przepisu poniżej.
Ciasto lepsze niż z cukierni
Zawsze robiłem proste ciasta, a te bardziej wymyślne i ładniej przyozdobione kupowałem w dobrych cukierniach. Jednak odkąd mam przepis na to ciasto, przestałem chodzić do cukierni. Chociaż dalej wszyscy myślą, że je kupuję.
Robi się je bardzo łatwo. O czym przekonasz się za chwilę. Koniecznie zrób to ciasto na deser, a rodzina będzie zachwycona. Nie przejmuj się, jeżeli nie uwierzą ci, że zrobiłaś je sama.
Co będziesz ci potrzebne?
Składniki, które są potrzebne do przygotowania tego ciasta, mogą być zaskakujący. Jednak to właśnie dzięki nim to ciasto smakuje wybornie i zachwyca wyglądem. Poniżej umieściłem listę ze wszystkimi potrzebnymi produktami. Podobny przepis można znaleźć na kanale RITA creatives.
Składniki:
- 350 g cukru
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 400 g mąki krupczatki
- 20 g proszku do pieczenia
- 150 ml oleju
- 120 g szpinaku w liściach
- 650 ml wody
- 4 kiwi
- 1 kg jabłek
- 2 opakowania galaretki o smaku kiwi
- 400 g twarogu
- 40 g żelatyny
- 200 g jogurtu greckiego
- cukier puder
- soki z cytryny
Przepis na ciasto szpinakowe
Umyty szpinak przełóż do miski. Wlej olej i zblenduj. Do drugiej miski wbij jajka i wsyp 200 gramów cukru . Wymieszaj za pomocą miksera. Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj na jednolitą masę .
Partiami dodawaj zblendowany szpinak, cały czas mieszając. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia . Wyłóż na nią masę ciasta i równomiernie rozprowadź. Spód ciasta piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut . Upieczone ciasto podziel na dwie warstwy. Jedną z nich pozostaw w blaszce.
W trakcie pieczenia przygotuj poncz. W tym celu wlej do szklanki 50 mililitrów wody. Wsyp łyżeczkę cukru pudru oraz wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj. Na tak przygotowane ciasto rozprowadź poncz.
Kiwi oraz jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Oba składniki przełóż do garnka. Wlej 600 mililitrów wody i doprowadź do zagotowania . Wsyp galaretki I wymieszaj. Następnie przelej ją do blachy i równomiernie rozprowadź. Galaretkę przykryj odciętą wcześniej warstwą ciasta.
W 100 mililitrach ciepłej wody rozpuść żelatynę i wymieszaj . Twaróg przełóż do miski. Wsyp 150 gramów cukru i dodaj jogurt grecki. Wlej żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę . Wlej ją do formy i rozprowadź. Na wierch ciasta ułóż pokrojone w plasterki kiwi i gotowe. Wystarczy pokroić ciasto na kawałki i podawać gościom. Sprawdź, jak zrobić domowe i zdrowe hot dogi oraz dowiedz się, jak Maciej Kuroń robił kotlety
mielone .