Nikt nie robi szarych klusek jak Magdalena. Jej sekret tkwi w ziemniakach
Szare kluski są świetnym pomysłem na szybki obiad. Ziemniaki queen anne, które zastosowała Pani Magdalena, są idealne do przygotowania tego rarytasu. Zawierają dokładnie tyle skrobi ile potrzeba, by potrawa wprost rozpływała się w ustach. Musicie spróbować.
Przepis na znakomite szare kluski
Zrobienie delikatnych ziemniaczanych klusek nie jest proste. By się nie rozpadły i nie kleiły do łyżki czy dłoni, trzeba wybrać dobre ziemniaki. Tylko dość mączyste — najlepiej odmiany queen anne — pozwolą nam uniknąć dodawania dużej ilości mąki , której nadmiar prowadzi do uzyskania twardego wyrobu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków odmiany queen anne
- 1 duże jajo
- około 150 ml mąki pszennej
- sól w ilości do smaku
Jak zrobić dobre szare kluski? Kluczowe są proporcje
Zaczynamy od obrani i oczyszczenia ziemniaków. Następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odsączamy, korzystając z gazy lub pieluchy tetrowej. Wodę, która się uwolni, zachowujemy. Wytrąci się w niej osad, który dodajemy do ziemniaków wraz z jajkiem.
Dokładnie mieszamy, po czym wsypujemy mąkę (przy pomocy miarki). Ciasto powinno osiągnąć odpowiednią konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste, wlewamy nieco wody z ziemniaków. Masę odstawiamy na kilka minut, by odpoczęła.
Gotujemy szare kluski w osolonym wrzątku, formując je przy pomocy ciepłej łyżki, poprzez zanurzenie odrobiny masy w cieczy. Gdy zaczną wypływać, wlewamy wodę z ziemniaków, a po chwili przenosimy je na talerz.
Jak podać szare kluski?
Pani Magdalena polewa rarytas okrasą z boczku i zrumienionej na tłuszczu z niego wytopionym cebulki. Kompozycję uzupełnia znakomitą surówką z kiszonej kapusty, na którą już zdradzaliśmy przepis .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne dania z ziemniaków. Oprócz szarych klusek warto choć raz spróbować cepelinów czy kartaczy . Dania wymagają nieco pracy, ale rodzina je pokocha.
Źróło: YT/Magdalenkowe frykasy