Nikt nie wierzy gdy mówię, w czym marynuję schabowe. Kotlety są soczyste i delikatne jak nigdy
Anna Zyśk to popularna blogerka kulinarna, która swoimi przepisami i poradami zdobyła sympatię wielu osób. Jej pomysły na różne pyszności zarówno na słono, jak i na słodko podbiły niejedno podniebienie. Tym razem postanowiła zająć się kotletami schabowymi i przygotować je w trochę zmienionej wersji.
Kotlety schabowe wizytówką Polski
Kotlety schabowe to niesamowity przysmak, z którego słynie nasz kraj. Szczególnie jeśli znajdują się na talerzu w towarzystwie pysznych gotowanych ziemniaczków i orzeźwiającej mizerii. Istnieje wiele sposobów na ich przyrządzenie. Podstawowa wersja to oczywiście ta, w której obtaczamy rozbite i doprawione kawałki schabu w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej . Jednakże istnieją również urozmaicenia. Ludzie w kuchni lubią eksperymentować, dlatego też powstało wiele przepisów na schabowe, które różnią się od tych tradycyjnych.
Jednym z nich jest pomysł na dodanie marynaty , ale nie takiej zwykłej. Chodzi o marynatę z dodatkiem nietypowego składnika. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotować niezwykle soczyste kotlety schabowe od Ani Zyśk. Blogerka prowadzi swój kanał na Instagramie, jedz.pysznie . Znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów i porad kulinarnych.
Kotlety schabowe w marynacie z dodatkiem coli
Coca-Cola jest produktem, który przeznaczony jest raczej do picia. Jednak Anna Zyśk ma również inne zastosowanie tego napoju . Dodanie go do marynaty na kotlety schabowe niesamowicie odmieni ich smak. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- kilka plastrów schabu
- szklanka Coca - Coli
- sól
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- mąka
- bułka tarta
- 1 jajko
- olej lub smalec do smażenia
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pyszne kotlety schabowe w coli?
Kotlety schabowe z dodatkiem coli to miła odmiana od tych tradycyjnych i raz na jakiś czas warto takie danie przygotować. Szczególnie że nie jest skomplikowane.
Krok 1 . W pierwszej kolejności rozbijamy dokładnie kotlety .

Krok 2 . W międzyczasie do miski przelewamy colę . Dodajemy sól, pieprz oraz paprykę słodką. Całość mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy nasze kotlety i odstawiamy na kilka godzin.

Krok 3. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z coli i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obtaczamy kotlety w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej . Smażymy je na rozgrzanej olejem patelni z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy schabowe na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Krok 4.
Tak przygotowane kotlety schabowe podajemy
z ziemniaczkami i ulubioną surówką
.
Sprawdź
przepis od Heni na pyszną sałatkę tatarską
. Zobacz,
jakie galaretki podać na Wielkanoc
.
