Smakosze.pl
Grochówka w przepysznej odsłonie

pixabay/kalhh

Nowa odsłona grochówki

13 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że grochówka jest jedną z najchętniej jadanych zup. Danie kojarzy nam się głównie jako mięsny specjał. Okazuje się, że bez najmniejszych problemów można przyrządzić grochówkę w całkowicie roślinnej odsłonie. Wszystko za sprawą wędzonej papryki.

Przepyszna grochówka wiele razy przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ zupa charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których ciężko przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po przepis na bezmięsną grochówkę.

Grochówka w wyjątkowym wydaniu

Bez wątpienia grochówka zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, jakimi wskazówkami dotyczącymi tej zupy podzieliła się sama Ewa Wachowicz. Tym razem wypróbujemy recepturę, która zachwyci jaroszy.

Grochówka w bezmięsnej wersji może wydawać się sporym zaskoczeniem dla wielu smakoszy. Wszakże w kultowej zupie dominuje głównie mięsny smak. Jednak dodatek w postaci wędzonej papryki nada naszemu specjałowi właśnie takich walorów.

Niecodzienna grochówka może być również wzbogacona w bezmięsne zamienniki kiełbasy. Test tego typu wyrobów przedstawialiśmy w jednym z wcześniejszych artykułów. Efekt powinien sprostać wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Wegańska grochówka jest bardzo prosta w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić z poniższym przepisem. Najpierw musimy zaopatrzyć się niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 500 g grochu namoczonego w gorącej wodzie

  • 3 marchewki

  • pietruszka

  • pół selera

  • 3 ziemniaki

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżeczka wędzonej papryki

  • 4 liście laurowe

  • 4 g majeranku

  • 60 ml oleju

  • 45 ml sosu sojowego

  • sól

  • pieprz

(Canva / arfo)

Niecodzienna grochówka smakuje obłędnie

Na początku wszystkie warzywa obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Z kolei czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy go razem z cebulą, liśćmi laurowymi i wędzoną papryką. Powinno to trwać około 5 minut.

Po tym czasie mieszankę wzbogacamy o namoczony groch razem z wodą oraz resztę warzyw. Wszystko doprawiamy majerankiem i sosem sojowym. Grochówka musi gotować się przez minimum godzinę. Kiedy zupa będzie już gotowa, doprawiamy ją solą i pieprzem.

Grochówka w tym wyjątkowym wydaniu z pewnością zasmakuje osobom, które lubą tradycyjne smaki, a jednocześnie chcą spróbować czegoś nowego. Prośby o dokładkę są normą. Na drugie danie możemy zaserwować bezmięsne kotlety mielone.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kamperowy Weganizm

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >