Od dawna nie dodaję mleka do ciasta na naleśniki. Z tym prostym dodatkiem smakują mi 100 razy bardziej
Wyobraź sobie, że twoje naleśniki mogą być jeszcze smaczniejsze. Wystarczy, że zamienisz mleko na jeden składnik. Sprawdź przepis, a dowiesz się jak to zrobić. Nie zawiedziesz się.
Najlepsze ciasto na naleśniki
Od kiedy mam przepis na te naleśniki, ani razu nie robiłem ich na mleku. Bez niego smakują dużo lepiej, a w dodatku naleśniki są bardziej kremowe. Smak zachwyca nie tylko mnie, ale i całą rodzinę.
Składnik, o którym mowa na pewno znajduje się w twojej lodówce. Nie jest drogi, a efekt, jaki uzyskasz, naprawdę ci się spodoba. Poniżej dowiesz się, o jakim produkcie mowa.
Skoro mleko niepotrzebne to czym je zastąpić?
Jak już wiesz, ciasto naleśnikowe z tego przepisu nie zawiera mleka. Istnieje jednak składnik, dzięki któremu naleśniki są dużo bardzo puszyste. Jak dla mnie smakują dużo lepiej. Oprócz śmietany przygotowuj składniki z listy poniżej.
Składniki:
- 150 g śmietany 18%
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 250 ml wody
- 20 g cukru
Przepis na naleśniki bez mleka
Do dużej miski wsyp mąkę oraz cukier. Dodaj śmietanę i wlej wodę. Wbij jajka. Składniki połącz ze sobą za pomocą miksera . Oczywiści możesz wymieszać je ręcznie z pomocą trzepaczki, ale dużo szybciej i wygodniej będzie, jak zrobisz to mikserem.
Powstałe ciasto musi być gładkie, jednolite i lekko lejące . Odstaw je na około 15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzej olej.
Za pomocą chochelki rozprowadź równomiernie ciasto. Staraj się, aby naleśniki były jak najcieńsze. Smaż dwustronnie do momentu zarumienienia .
Gotowe naleśniki podawaj z ulubionym dżemem, miodem lub kremem czekoladowym. Sprawdź, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki oraz dowiedz się, jakie ciasto będzie najlepsze na Dzień Kobiet .