Smakosze.pl Przepisy Od dawna nie dodaję mleka do ciasta na naleśniki. Z tym prostym dodatkiem smakują mi 100 razy bardziej
Wikipedia/@David Monniaux / CC BY-SA 3.0

Od dawna nie dodaję mleka do ciasta na naleśniki. Z tym prostym dodatkiem smakują mi 100 razy bardziej

24 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wyobraź sobie, że twoje naleśniki mogą być jeszcze smaczniejsze. Wystarczy, że zamienisz mleko na jeden składnik. Sprawdź przepis, a dowiesz się jak to zrobić. Nie zawiedziesz się.

Najlepsze ciasto na naleśniki

Od kiedy mam przepis na te naleśniki, ani razu nie robiłem ich na mleku. Bez niego smakują dużo lepiej, a w dodatku naleśniki są bardziej kremowe. Smak zachwyca nie tylko mnie, ale i całą rodzinę.

Składnik, o którym mowa na pewno znajduje się w twojej lodówce. Nie jest drogi, a efekt, jaki uzyskasz, naprawdę ci się spodoba. Poniżej dowiesz się, o jakim produkcie mowa.

śmietana.jpg
Canva/@oksanaschufrych
Taką śniadaniową roladę chętnie robię w niedzielę. Dodaję do niej co chcę, nigdy mi się nie nudzi

Skoro mleko niepotrzebne to czym je zastąpić?

Jak już wiesz, ciasto naleśnikowe z tego przepisu nie zawiera mleka. Istnieje jednak składnik, dzięki któremu naleśniki są dużo bardzo puszyste. Jak dla mnie smakują dużo lepiej. Oprócz śmietany przygotowuj składniki z listy poniżej.

Składniki:

  • 150 g śmietany 18%
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250 ml wody
  • 20 g cukru

Przepis na naleśniki bez mleka

Do dużej miski wsyp mąkę oraz cukier. Dodaj śmietanę i wlej wodę. Wbij jajka. Składniki połącz ze sobą za pomocą miksera . Oczywiści możesz wymieszać je ręcznie z pomocą trzepaczki, ale dużo szybciej i wygodniej będzie, jak zrobisz to mikserem.

Powstałe ciasto musi być gładkie, jednolite i lekko lejące . Odstaw je na około 15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzej olej.

Za pomocą chochelki rozprowadź równomiernie ciasto. Staraj się, aby naleśniki były jak najcieńsze. Smaż dwustronnie do momentu zarumienienia .

Gotowe naleśniki podawaj z ulubionym dżemem, miodem lub kremem czekoladowym. Sprawdź, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki oraz dowiedz się, jakie ciasto będzie najlepsze na Dzień Kobiet .

nalewanie naleśnika.jpg
Canva/@Africa images

Zrobiłem te parówki raz i teraz nie mam chwili spokoju. Domownicy proszą mnie o nie niemal codziennie
Znajoma kucharka zdradziła, że nie daje budyniu do szarlotki. Zastępuje go innym składnikiem, efekt powala
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy