Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znajoma kucharka zdradziła, że nie daje budyniu do szarlotki. Zastępuje go innym składnikiem, efekt powala
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.02.2024 18:07

Znajoma kucharka zdradziła, że nie daje budyniu do szarlotki. Zastępuje go innym składnikiem, efekt powala

szarlotka
Wikipedia / Silar / CC BY-SA 3.0

Szarlotka jest tak apetyczna, że zawsze chętnie sięgam po kawałek tego ciasta. Zwykle dodawałam do niej budyń, ale dzięki radzie znajomej kucharki, teraz stawiam na inny dodatek. Efekt jest pyszny, a szarlotka błyskawicznie znika z talerzy. 

Szarlotka z kisielem zamiast budyniu

Jeśli tak jak ja uwielbiasz słodkie co nieco, to musisz poznać ten przepis. Receptura na tę szarlotkę może trochę dziwić, ale efekt jest znakomity. Ciasta nie robi się z budyniem, ale z kisielem. Dzięki temu powstaje delikatna i apetyczna szarlotka.

Trudno jej się oprzeć i każdy, kto jej spróbuje, prosi o dokładkę. Dlatego polecam ten przepis, dzięki któremu zrobisz szarlotkę doskonałą. Ten smak pamięta się długo, a efekt powala. Z przygotowaniem ciasta poradzi sobie nawet laik w kuchni.

jabłka
Canva/vinti
Czy z tej mąki będzie chleb? Sprawdziłam gotową mieszankę do przyrządzania pieczywa Niewiarygodne, co można zrobić z obierek po jabłkach. Ostatni patent zdumiewa

Jak zrobić szarlotkę z kisielem?

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 1 czerwony kisiel

Przygotowanie ciasta zacznij od wsypania mąki do miski, dodaj posiekaną margarynę, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i podziel na 2 części. Przygotuj blachę 25x35 cm i włóż do niej część ciasta. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Drugą część ciasta zamroź. Teraz zrób masę jabłkową.

 Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wsyp cukier, cynamon i wymieszaj składniki. Następnie ubij białka, dodaj cukier i suchy kisiel. Na upieczony spód wyłóż masę jabłkową, a wcześniej odciśnij ją z nadmiaru soku. Na jabłka wyłóż ubitą pianę. Na wierzch zetrzyj na tarce zamrożoną drugą część ciasta. 

Szarlotka, której trudno się oprzeć

Ciasto piecz 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem i podawać. Szarlotka jest pyszna, delikatna i rozpływa się w ustach. U mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem, a goście zawsze pytają o przepis.

Dzięki niemu też szybko zrobisz to znakomite ciasto. Budyń zastąp kisielem i upiecz szarlotkę, która zachwyci każdego łasucha. Dokładki będą tu koniecznością. Pisaliśmy o  tym, jak zrobić ciasto z biszkoptami w roli głównej. Podawaliśmy też prosty przepis na smaczne ciasto bez pieczenia. 

szarlotka
Canva/Atide

Źródło: przyslijprzepis.pl