Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką śniadaniową roladę chętnie robię w niedzielę. Dodaję do niej co chcę, nigdy mi się nie nudzi
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 24.02.2024 18:53

Taką śniadaniową roladę chętnie robię w niedzielę. Dodaję do niej co chcę, nigdy mi się nie nudzi

rolada na śniadanie
YouTube/@Food & Recipes - Polskie

Zrób tę roladę na niedzielne śniadanie. Cała rodzina będzie zachwycona. Najlepsze jest to, że możesz dodać to, co akurat masz w lodówce. Przepis jest banalny. 

Pożywna rolada na śniadanie

Od kilku tygodni zamiast tradycyjnego chleba na niedzielne śniadanie podaję tę roladę. Jest wyśmienita, a w dodatku pasuje do wszystkiego. Moja rodzina ją uwielbia. Za każdym razem ma zupełnie inne składniki w środku, dlatego zawsze stanowi pewnego rodzaju niespodziankę.

Dzięki dobrze dobranym dodatkom ma niezły smak i jest odpowiednio wilgotna. Jeżeli chodzi o składniki, to poznasz je dzięki liście zamieszczonej poniżej. Myślę, że większość z nich znajdziesz w swojej kuchni. 

mieszanie ciasta.jpg
YouTube/@Food & Recipes - Polskie
Zrobiłem te parówki raz i teraz nie mam chwili spokoju. Domownicy proszą mnie o nie niemal codziennie Ten olej to "złoto" dla twoich włosów. A buteleczka kosztuje zaledwie kilka złotych

Jakie składniki są potrzebne?

W tym przepisie stałe są tylko składniki na ciasto. To, co włożysz do rolady, zależy tylko od ciebie. Ja najczęściej używam serka śmietankowego i oliwek. Ty możesz zrobić roladę z czymś zupełnie innym. Zerknij na listę i sprawdź, co będzie ci potrzebne. Podobny przepis znajdziesz na kanale Food & Recipes - Polskie, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 400 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 30 g masła
  • 30 g oliwek (lub inne ulubione dodatki)
  • 150 g śmietankowego serka
  • sól

Przepis na śniadaniową roladę

Zacznij od wbicia jajek do miski. Wlej mleko i wsyp szczyptę soli. Wlej roztopione masło. Wsyp przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Masa ma być jednolita i bez ani jednej grudki.

Blachę o niskich ściankach wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej blachę i równomiernie ją rozprowadź. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto pozostaw do wystygnięcia.

Oliwki przekrój na pół. Wystudzone ciasto posmaruj śmietankowym serkiem. Na jego wierzchu ułóż oliwki. możesz też dodać inne składniki, które akurat masz pod ręką. Sprawdzą się warzywa lub wędliny.

Cały placek zawiń, tworząc z niego roladę. Pokrój ją na kawałki o grubości 2 centymetrów i gotowe. Podaj na śniadanie i zobaczysz, że będzie im smakowało. Sprawdź, czy z gotowej mieszanki wyjdzie dobry chleb oraz dowiedz się, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki

zawijanie rolady.jpg
YouTube/@Food & Recipes - Polskie