Smakosze.pl Przepisy Od dawna nie smażę jajecznicy na maśle czy oleju. Znam produkt, który nadaje się 100 razy lepiej
Canva / fermate

Od dawna nie smażę jajecznicy na maśle czy oleju. Znam produkt, który nadaje się 100 razy lepiej

4 października 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych śniadań. Co rano gości na stołach w wielu polskich domach. Ogromna ilość osób wybiera do jej smażenia masło lub ewentualnie olej. Ja znalazłam coś, co jest znacznie lepsze.

Jajecznica na maśle? Zapomnij o niej

Jajecznica na maśle to klasyka polskiej kuchni. Ta dodatkowa porcja tłuszczy nie służy jednak naszemu zdrowiu. A gdyby tak dałoby się je zastąpić czymś znacznie zdrowszym? W moim domu udało mi się tego dokonać.

Część osób w dobre wierze zamienia masło na olej. Tak smażona jajecznica nie smakuje jednak tak samo. Mleko, na którym ja ją smażę jest zdrowy i gwarantuje najlepszy smak dania. Koniecznie sprawdź tę metodę w swojej kuchni.

mleko.jpg
Canva / HandmadePictures
Biorę ogórki kiszone i wkładam je do mleka. Z tego połączenia zyskuję niezwykły domowy przysmak

Przepis na wybitną jajecznice na mleku

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Jak usmażyć pyszną i zdrową jajecznicę na mleku?

Rozgrzej patelnię do smażenia jajecznicy . Wlej na nią połowę ilości mleka. Wbij jajka, a następnie dopraw je solą i pieprzem. Pozostaw do momentu, aż zaczną się ścinać .

Jajka zamieszaj drewnianą łopatką . Dolej do nich pozostałe mleko. Podsmażaj wszystko razem do uzyskania ulubionego stopnia ścięcia jajek . Zdejmij jajecznicę z gazu.

Jajecznicę rozłóż na talerze . Udekoruj ją posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło z pomidorem i kromką świeżego pieczywa . Ten dziwny dodatek do jajecznicy smakuje w niej wprost obłędnie . W tym pomysłowym śniadaniu główną rolę gra uwielbiany owoc .

gotowa jajecznica.jpg
Canva / PhotoEnduro z Pixabay
Zetrzyj ziemniaki i rozsmaruj na nich mięso mielone. W moim domu wszyscy uwielbiają to danie
Przepis na te racuchy dostałam od kochanej babci. Znikają z talerzy szybciej, niż się je robi
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy