Smakosze.pl Przepisy Od lat latem robię leczo do słoików. Zimą nie muszę się zastanawiać, co podać na obiad
Swojskie Jedzonko/ YT

Od lat latem robię leczo do słoików. Zimą nie muszę się zastanawiać, co podać na obiad

12 sierpnia 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Sierpień wykorzystuję na robienie przetworów: z pomidorów, papryki i cukinii. Wśród nich nie może zabraknąć domowego lecza. Robi się je bardzo szybko. A zimą nie zastanawiam się, co podać na obiad. Gdy nie mam sił na długie stanie przy kuchni, idę do spiżarni i sięgam po słoik z leczem.

Leczo - smak późnego lata zamknięty w słoikach

Późne lato smakuje pomidorami, papryką i cukinią. Te trzy składniki są niezbędne do przygotowania lecza. W sierpniu ta potrawa często gości w mojej kuchni. A gdyby tak cieszyć się jej smakiem również w inne pory roku? Znam na to tylko jeden sposób - należy przyrządzić je do słoików. Zimą chętnie podaje je z dodatkiem chleba lub ryżu. Za każdym razem smakuje tak samo wybornie!

Miesożercy z powodzeniem mogą dodać do niego nieco podsmażonej kiełbasy lub innego ulubionego mięsa. Ten przepis z pewnością zawojuje niejedno podniebnie!

leczo

Żadne kiszone, żadne małosolne. W słoikach najlepiej nastawić te ogórki

Najlepszy przepis na leczo do słoików na zimę

  • 2 kg papryki
  • 2 kg pomidorów
  • 2 kg cukinii
  • 3 cebule
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Sposób wykonania lecza

Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cukinię i pomidory pokrój w kostkę, a cebulę w półplasterki. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny i zeszklij na nim cebulę, następnie dorzuć do niego pozostałe warzywa. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i duś na ogniu przez 25 minut . Mieszaj je co kilka chwil, aby nie przywarły do dna.

Leczo dopraw do smaku: solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Leczo przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i zapasteryzuj.

Na naszej stronie znajdziesz również inne pomysły na przetwory m.in. paprykę konserwową oraz cukinię po indyjsku .

Leczo z cukinią i kiełbasą - prosty przepis

Moje kotlety są lepsze, niż mielone i schabowe razem wzięte. Robię je w każdy weekend, rodzina ciągle prosi o więcej
Te sałatkę z cukinii podpatrzyłam na wczasach w Grecji. Odtworzyłam ją w domu, każdy prosi o przepis
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy