Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na paprykę konserwową dostałam od kochanej babci. Prosto i bez pasteryzowania
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.08.2023 09:23

Ten przepis na paprykę konserwową dostałam od kochanej babci. Prosto i bez pasteryzowania

przepis na paprykę konserwową
Materiał YouTube z kanału Swojskie jedzonko

Moja babcia robiła najlepszą paprykę konserwową. Jej sposób na te przetwory był bardzo prosty, a przy tym szybki, gdyż nie wymagał pasteryzowania. Od kiedy dała mi swój przepis, korzystam z niego regularnie. Koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni.

Papryka konserwowa mojej babci nie ma sobie równych

Babcia lubiła nieco pikantny smak potraw. Do swojej papryki konserwowej dodawała więc także nieco ostrej odmiany warzywa. W zależności od własnych upodobań, dopasujcie jego ilość pod siebie. Nie warto jednak kompletnie z niej rezygnować, gdyż nadaje całości intrygującej nuty.

Przepis na paprykę konserwowa nie wymaga wielu produktów. Większość z nich to przyprawy, które część z nas i tak na co dzień trzyma w szafce kuchennej. Do przetworów można użyć różnych kolorów warzywa, aby zyskać ich piękny wygląd. Każdy oszaleje na ich punkcie.

Masz klejący okap w kuchni? Sięgnij po popularny napój, a łatwo pozbędziesz się problemu

Przepis na błyskawiczna paprykę konserwową

Składniki:

  • 7-8 papryk w różnych kolorach
  • 3 średniej wielkości cebule
  • kilka papryczek chili

Składniki na zalewę:

  • 6 szklanek wody
  • 2 szklanki octu spirytusowego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1 niepełna łyżka ziaren gorczycy
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego
  • 8-10 liści laurowe

Wyśmienita papryka konserwowa mojej babci krok po kroku

Papryki umyj, oczyść i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Warzywa wymieszaj w dużej misce.

Składniki zalewy włóż do dużego garnka. Wstaw je na ogień i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj do nich papryki z cebulą, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 10-15 minut. W tym czasie warzywa powinny się zeszklić.

Przygotuj wyparzone i suche słoiki do papryki konserwowej. Ostrożnie przelewaj do nich zawartość garnka. Napełnione słoiki od razu zakręcaj i odstawiaj do góry dnem na czystą ściereczkę. Przykryj je kocem i pozostaw do przestudzenia, a następnie przenieś w suche i chłodne miejsce. Ta papryka po chorwacku to rodzinny specjał mojej siostry. Koniecznie sprawdź, jak szybko i skutecznie kroić paprykę.

papryka w słoiku.png
Canva / arfo