Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te sałatkę z cukinii podpatrzyłam na wczasach w Grecji. Odtworzyłam ją w domu, każdy prosi o przepis

Te sałatkę z cukinii podpatrzyłam na wczasach w Grecji. Odtworzyłam ją w domu, każdy prosi o przepis

Sałatka z cukinii
Screen z filmu na kanale YouTube Gotuj z Karolem

Sałatka z cukinii jest idealna na gorące dni. Pierwszy raz spróbowałam jej podczas pobytu w Grecji. Tak mi posmakowała, że postanowiłam przygotować ją również w domu. Wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil i zdecydowanie warto spróbować.
 

Przepis na wyborną sałatkę z cukinii

Sezonowa, pełna witamin propozycja rodem z Grecji zachwyci nawet amatorów kiszonych czy marynowanych specjałów. Mnie sałatka z cukinii przekonała od pierwszego kęsa, a proste przygotowanie spowodowało, że na stałe trafia do mojego kulinarnego repertuaru.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 180 g sera feta lub roślinnego odpowiednika
  • 1 większa limonka
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 6 łyżek posiekanej zieleniny: mięty, koperku lub szczypiorku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Opcjonalne dodatki:

  • spora garść czarnych oliwek bez pestek
  • pomidorki koktajlowe

Składników nie potrzeba wiele i równie krótka jest instrukcja wykonania. Znajdziecie ją w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Cukinię można też przerobić na elegancki makaron.jpg
canva/oleksandranaumenko
Robię ten obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów. Wystarczą 3 składniki, rodzina to uwielbia

Jak przygotować sałatkę z cukinii?

Zaczynam od umycia cukinii i starcia jej na tarce o większych oczkach. Jeśli ma grubą skórkę, obieram ją wcześniej. Warzywo wrzucam do dużej miski i dodaję posiekane zioła. Mieszam je wedle uznania.

Limonkę dokładnie myję, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok. Łączę te składniki z oliwą z oliwek oraz odrobiną soli i pieprzu. Sosem polewam cukinie z dodatkami. Na koniec dodaję pokrojoną w drobną kostkę lub pokruszoną fetę.

Wskazówka: limonkę możecie zamienić na cytrynę, gdyby trudno było ją dostać. Wegańską sałatkę z cukinii natomiast przygotujecie, używając roślinnego odpowiednika fety. Ja lubię domową zrobiona z jedwabistego tofu.

Jak podać sałatkę z cukinii?

Przysmak będzie znakomitym dodatkiem do mięs z grilla czy kotletów, także sojowych. Ja zjadłam ją solo z pieczywem razowym. Dodałam jeszcze czarne oliwki bez pestek i pomidorki koktajlowe. Było pysznie.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dania z cukinią. Sprawdźcie koniecznie pyszny bigos letni. Być może skusi was też patent na cukinię po indyjsku — jest aromatyczna i o wiele lepsza niż niejedne ogórki w marynacie.

Sałatka z cukinii w greckim stylu jest pyszna.jpg
canva/barol16