Te sałatkę z cukinii podpatrzyłam na wczasach w Grecji. Odtworzyłam ją w domu, każdy prosi o przepis
Sałatka z cukinii jest idealna na gorące dni. Pierwszy raz spróbowałam jej podczas pobytu w Grecji. Tak mi posmakowała, że postanowiłam przygotować ją również w domu. Wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil i zdecydowanie warto spróbować.
Przepis na wyborną sałatkę z cukinii
Sezonowa, pełna witamin propozycja rodem z Grecji zachwyci nawet amatorów kiszonych czy marynowanych specjałów. Mnie sałatka z cukinii przekonała od pierwszego kęsa, a proste przygotowanie spowodowało, że na stałe trafia do mojego kulinarnego repertuaru.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 180 g sera feta lub roślinnego odpowiednika
- 1 większa limonka
- 3 ząbki czosnku
- 25 ml oliwy z oliwek
- 6 łyżek posiekanej zieleniny: mięty, koperku lub szczypiorku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Opcjonalne dodatki:
- spora garść czarnych oliwek bez pestek
- pomidorki koktajlowe
Składników nie potrzeba wiele i równie krótka jest instrukcja wykonania. Znajdziecie ją w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.
Robię ten obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów. Wystarczą 3 składniki, rodzina to uwielbiaJak przygotować sałatkę z cukinii?
Zaczynam od umycia cukinii i starcia jej na tarce o większych oczkach. Jeśli ma grubą skórkę, obieram ją wcześniej. Warzywo wrzucam do dużej miski i dodaję posiekane zioła. Mieszam je wedle uznania.
Limonkę dokładnie myję, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok. Łączę te składniki z oliwą z oliwek oraz odrobiną soli i pieprzu. Sosem polewam cukinie z dodatkami. Na koniec dodaję pokrojoną w drobną kostkę lub pokruszoną fetę.
Wskazówka: limonkę możecie zamienić na cytrynę, gdyby trudno było ją dostać. Wegańską sałatkę z cukinii natomiast przygotujecie, używając roślinnego odpowiednika fety. Ja lubię domową zrobiona z jedwabistego tofu.
Jak podać sałatkę z cukinii?
Przysmak będzie znakomitym dodatkiem do mięs z grilla czy kotletów, także sojowych. Ja zjadłam ją solo z pieczywem razowym. Dodałam jeszcze czarne oliwki bez pestek i pomidorki koktajlowe. Było pysznie.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dania z cukinią. Sprawdźcie koniecznie pyszny bigos letni. Być może skusi was też patent na cukinię po indyjsku — jest aromatyczna i o wiele lepsza niż niejedne ogórki w marynacie.