Moje kotlety są lepsze, niż mielone i schabowe razem wzięte. Robię je w każdy weekend, rodzina ciągle prosi o więcej
Od dawna nie robię już schabowych na niedzielny obiad. Mielone także przestały wystarczać mojej rodzinie. Od kiedy podałam im kotlety siekane, nie chcą niczego innego. Ich smak powala, a wykonanie jest proste i ekspresowe.
Kotlety siekane zrobić w kilkanaście minut
Kotlety siekane to danie tak samo pyszne, jak proste. Wystarczy pokroić mięso, wymieszać je z dodatkami i usmażyć na patelni. Soczyste kotleciki zachwycą całą rodzinę, a Ty będziesz mieć więcej czasu na odpoczynek. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sama.
Podstawowym składnikiem kotletów siekanych jest delikatne mięso z kurczaka. Pozostałe dodatki możesz wybierać wedle własnych upodobań, przez co potrawa za każdym razem smakować będzie nieco inaczej. Ten pyszny obiad pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Porcje znikną z talerzy, zanim się obejrzysz.
Ten tłuszcz chroni serce i obniża zły cholesterol. Dostałam porcję na próbę od mamy, teraz używam go do wszystkiegoPrzepis na wyśmienite drobiowe kotlety siekane
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 3 łyżki tartego sera żółtego
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
- 1 niewielka cebula
- ½ czerwonej papryki
- szczypiorek
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić ekspresowe kotlety siekane z kurczaka?
Mięso na kotlety siekane oczyść. Posiekaj je i przełóż do miski. Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę.
Do miski wbij jajko i dodaj do niego śmietanę. Do składników dosyp mąkę. Wymieszaj całość na gładką masę na pomocą trzepaczki lub miksera. Dołóż do niej pokrojone składniki kotletów siekanych i połącz całość.
Masę na kotlety siekane dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Za pomocą łyżki wykładaj wymieszane składniki, formuj w niewielkie kotleciki i smaż na złocisty kolor z obu stron. Podawaj ze świeżo ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Takie smażenie kotletów mielonych sprawi, że będą surowe w środku. Dodaj ten składnik do surówki z kapusty i ciesz się jej obłędnym smakiem.