Od lat nie zabielam pomidorówki śmietaną. Dzięki temu składnikowi jest delikatniejsza
Zupę pomidorową zabielasz śmietaną? Spróbuj użyć innego składnika, dzięki któremu ta uwielbiana zupa stanie się bardziej kremowa, a przede wszystkim delikatniejsza. Dowiedz się, co to za składnik i odmień smak tej klasycznej zupy.
Pomidorowa ulubioną zupą wszystkich smakoszy
Zupa pomidorowa zaraz po rosole jest jedną z ulubionych zup Polaków. Nie ma się, co dziwić, bo jej smak zachwyca każdego, a w dodatku można podawać ją z różnymi dodatkami, jak ryż czy makaron.
Zazwyczaj do tej zupy dodaje się śmietanę, która ma ją zabielić. Nie każdy jednak wie, że można ten składnik zastąpić czymś znacznie lepszym. Dzięki niemu będzie o wiele smaczniejsza.
Zapomnij o śmietanie
Zabielanie zupy jest istotną czynnością, ponieważ w ten sposób się ją zagęszcza. Nazwa jednak wzięła się od tego, że zupa po dodaniu zmienia kolor, staje się jaśniejsza. Zazwyczaj używa się do tego śmietany osiemnastoprocentowej. Istnieje jednak składnik, który gwarantuje zupie pomidorowej większą delikatność i lekkość. O tym, co to za składnik oraz o tym, jak go dodawać, dowiesz się za chwilę.
Czym zabielać zupę pomidorową?
Do zabielania zupy, zamiast śmietany warto użyć serka mascarpone. To właśnie ten dodatek nie tylko zagęści zupę, ale sprawi także, że będzie ona delikatniejsza i lżejsza. Według niektórych poprawia także smak zupy. Pewnie zastanawiasz się tylko, jak zabielić ją tym składnikiem.
Już wyjaśniam tę kwestię. Kiedy ugotujesz pomidorową ze swojego sprawdzonego przepisu, na koniec zamiast śmietany, dodaj trzy porządne łyżki serka mascarpone. Wymieszaj zupę i gotowe. Wystarczy podać ją na obiad, a domownicy na pewno zachwycą się jej smakiem. Sprawdź przepis na pierś z kurczaka oraz poznaj przepis na deser z rabarbarem .