Smakosze.pl Porady Od lat nie zabielam pomidorówki śmietaną. Dzięki temu składnikowi jest delikatniejsza
Fot. Canva / lengel76

Od lat nie zabielam pomidorówki śmietaną. Dzięki temu składnikowi jest delikatniejsza

2 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zupę pomidorową zabielasz śmietaną? Spróbuj użyć innego składnika, dzięki któremu ta uwielbiana zupa stanie się bardziej kremowa, a przede wszystkim delikatniejsza. Dowiedz się, co to za składnik i odmień smak tej klasycznej zupy.

Pomidorowa ulubioną zupą wszystkich smakoszy

Zupa pomidorowa zaraz po rosole jest jedną z ulubionych zup Polaków. Nie ma się, co dziwić, bo jej smak zachwyca każdego, a w dodatku można podawać ją z  różnymi dodatkami, jak ryż czy makaron.

Zazwyczaj do tej zupy dodaje się śmietanę, która ma ją zabielić. Nie każdy jednak wie, że można ten składnik zastąpić czymś znacznie lepszym. Dzięki niemu będzie o wiele smaczniejsza.

pomi dorowa.jpg
Fot. Canva/GMVozd
Weź brzoskwinie z puszki i zalej je mlekiem skondensowanym. To najlepszy i najprostszy deser

Zapomnij o śmietanie

Zabielanie zupy jest istotną czynnością, ponieważ w ten sposób się ją zagęszcza. Nazwa jednak wzięła się od tego, że zupa po dodaniu zmienia kolor, staje się jaśniejsza. Zazwyczaj używa się do tego śmietany osiemnastoprocentowej. Istnieje jednak składnik, który gwarantuje zupie pomidorowej większą delikatność i lekkość. O tym, co to za składnik oraz o tym, jak go dodawać, dowiesz się za chwilę.

Czym zabielać zupę pomidorową?

Do zabielania zupy, zamiast śmietany warto użyć serka mascarpone. To właśnie ten dodatek nie tylko zagęści zupę, ale sprawi także, że będzie ona delikatniejsza i lżejsza. Według niektórych poprawia także smak zupy. Pewnie zastanawiasz się tylko, jak zabielić ją tym składnikiem.

Już wyjaśniam tę kwestię. Kiedy ugotujesz pomidorową ze swojego sprawdzonego przepisu, na koniec zamiast śmietany, dodaj trzy porządne łyżki serka mascarpone. Wymieszaj zupę i gotowe. Wystarczy podać ją na obiad, a domownicy na pewno zachwycą się jej smakiem. Sprawdź przepis na pierś z kurczaka oraz poznaj przepis na deser z rabarbarem .

maascarpone.jpg
Fot. Canva/Ivannag82
Kupił kiełbasę na grilla w sklepie „dla bogaczy”. Ten szczegół go zaskoczył
Napakowana chemią i sztucznymi barwnikami, a Polacy wciąż ją wlewają do zup. Lepiej jej unikaj
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy