Rabarbarowa kruszonka na rodzinny deser. Od razu robię 3 razy więcej
Ten prosty deser, choć doskonały na gorąco, to kwintesencja wczesnego lata. Rabarbar podajemy tu zapieczony pod złocistą kruszonką. Taka przekąska świetnie sprawdza się z lodami i mrożoną kawą w letni dzień w ogrodzie.
Kruszonka, czyli crumble
Zapiekanie owoców (czy, jak w tym wypadku, technicznie rzecz biorąc warzyw) pod kruszonką, czyli tzw. crumble, to zwyczaj, który przybył do nas bodaj z Ameryki. Stała się popularna w Anglii w okresie wojny, kiedy same owoce i kruszonka były oszczędną alternatywą wobec wymagających więcej mąki i jajek ciast z owocami.
Spośród wersji na słodko, deserowych, ta z rabarbarem należy tam do najpopularniejszych. Łodygi tego cierpkiego warzywa, oczywiście po zbalansowaniu słodyczą, sprawdzają się świetnie w podobnych zestawieniach.
Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Wygląda i smakuje jak z najdroższych cukierniRabarbar pod kruszonką
Przekąskę tę można potraktować jak ciasto – przygotować w formie do tarty i podjadać do herbaty czy kawy. Jednak jej najlepsze oblicze to deserowe zderzenie kontrastów. Kruszonkę przygotowujemy w kokilkach jako pojedyncze porcje, a serwujemy na gorąco z kulką lodów waniliowych. To zestawienie gorącego z zimnym, słodkiego z kwaskowym, kremowego z chrupiącym zapewnia niesamowite doznania.
Składniki
- ¾ kg rabarbaru
- 100 g drobnego cukru
- 50 g cukru waniliowego
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ 1-2 lasek wanilii
- 150 g mąki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Rabarbarowy crumble
Rabarbar oczyszczamy z twardszych żyłek, kroimy na kawałki o długości ok. centymetra. Przekładamy je do garnka lub rondla. Dodajemy 50 g drobnego cukru, łyżkę masła, ekstrakt waniliowy lub miąższ wanilii i skrobię. Dokładnie mieszamy.
Rondel stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy przez kilka minut. Rabarbar puści sok pod wpływem cukru, a masło rozpuści się i całość zatopi się w gęstym, lekkim sosie. Masę przekładamy do formy, a najlepiej do pojedynczych kokilek.
Do miski wsypujemy 150 g mąki i pół kostki miękkiego masła. Wyrabiamy rękami, dodajemy pozostały cukier i cukier waniliowy. Wyrabiamy kruszonkę i pokrywamy nią rabarbar w formie.
Kruszonkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez ok. 35-40 minut, aż ciasto będzie rumiane. Deser podajemy najlepiej po tylko lekkim przestudzeniu, z kulką lodów waniliowych i udekorowane listkiem mięty. Choć bez dodatków też jest świetny.
Wypróbuj też przepisy na deser owocowy z galaretką i szybkie ciasto z kiwi.