Od lat tylko tak gotuję kalafiora. Cała rodzina jest mi wdzięczna. Ty też podziękujesz za ten patent
Kalafior jest warzywem, które warto podawać do obiadu. Niestety wiele osób rezygnuje z gotowania kalafiora. Powodem jest nieprzyjemny zapach podczas gotowania. Strasznie drażnił on moją rodzinę. Co zrobić, żeby kalafior nie śmierdział? Polecam sprawdzony sposób na pobycie się przykrego zapachu podczas gotowania kalafiora. Już nigdy nie zrobisz inaczej.
Kalafior- warto podawać go na obiad
Kalafior jest niskokaloryczny, ale witamin i minerałów mu nie brakuje. Zawiera witaminy: C, K, B6 oraz wapń, magnez, fosfor i potas. Kalafior jest też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i kwasu foliowego. Jedzenie kalafiora spowalnia proces starzenia się organizmu.
Warto włączyć kalafior do naszego jadłospisu, bo dzięki niemu unikniemy stanów zapalnych, wzmocnimy odporność i będziemy chronić nasz organizm przed bakteriami i infekcjami. Kalafior ma też właściwości przeciwnowotworowe. Natomiast zapach, jaki wydziela podczas gotowania, zniechęca wiele osób do podawania kalafiora. Radzimy, jak go gotować, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.
Co zrobić, żeby kalafior nie śmierdział?
Za nieprzyjemny zapach podczas gotowania odpowiedzialne są związki siarki, które występują też w kapuście i brokułach. Skuteczny sposobem na pozbycie się tego brzydkiego zapachu jest dodanie mleka do gotującego się kalafiora. Wystarczy wlać tylko pół szklanki mleka, a kalafior zyskuje innym smak i zapach.
Ten staje się dużo łagodniejszy. Do mleka można dodać też odrobinę cukru. Wówczas kalafior będzie bardzo delikatnym dodatkiem do naszego obiadu. Zapach też będzie przyjemny. Warto wykorzystać również sodę oczyszczoną. Łyżeczka dodana do wody, w której gotujemy kalafior - zniweluje brzydki zapach. Sprawi też, że kalafior będzie biały.
Inne zapachy na pozbycie się brzydkiego zapachu kalafiora
Można wykorzystać liść laurowy i dodać do gotowania odrobinę soku z cytryny. Szczypta gałki muszkatołowej też sprawi, że podczas gotowania kalafior nie będzie wydzielał nieprzyjemnego zapachu. Jednak te składniki zmienią smak kalafiora. Jeśli to nam nie przeszkadza- warto ich użyć podczas gotowania.
Podczas tradycyjnego gotowania kalafiora możemy podgrzewać zioła w piekarniku. Szczególnie zapach mięty zniweluje nieprzyjemną woń podczas gotowania. Podobne działanie będzie miał sok z cytryny, goździki i ziarna kawy. Pisaliśmy o przyrządzaniu kalafiora bez bułki tartej. Podawaliśmy też inny patent na przygotowanie kalafiora.
Źródło: haps.pl, mamadu.pl, akademiasmaku.pl