Smakosze.pl Przepisy Od znajomej dostałem przepis na takie gołąbki. Wyszły lepiej, niż tradycyjne, zostaję przy nich na dobre
YouTube/@Frische Rezepte

Od znajomej dostałem przepis na takie gołąbki. Wyszły lepiej, niż tradycyjne, zostaję przy nich na dobre

27 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Gołąbki, które wyglądają inaczej i dodatkowo chrupią? Tak, to jest możliwe. Smakują też zupełnie inaczej, ale to wciąż świetne gołąbki. Musisz spróbować zrobić je z tym przepisem.

Gołąbki nie muszą być nudne

Mięso z ryżem zawinięte w liść kapusty to idealna propozycja na obiad. Po jakimś czasie nawet najlepsze obiady potrafią się z nudzić i zaczynasz wtedy szukać. Zastanawiasz się, co zrobić, jak zmienić smak tego, co już znane, aby jakoś urozmaicić domowy jadłospis.

Tutaj z pomocą przychodzą te warzywne gołąbki, ale uwaga, nie są one zapieczone z sosem w piekarniku. Te gołąbki są smażone w panierce i nie mają ani grama mięsa.

kapusta.jpg
Canva/@Stefanus Asael
Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Wyglada jak milion dolarów, a jest proste to zrobienia

Gołąbki, ale nie zapomnij o bułce tartej

Składniki na te gołąbki różnią się w stosunku do tych, z których robisz tradycyjne gołąbki. Dlatego nie dziw się, że w liście składników znajdziesz bułkę tartą, czy ziemniaki. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Frische Rezepte, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule czerwone
  • 1 papryczka chilli
  • 1 papryka słodka żółta
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • bułka tarta

Jak zrobić te gołąbki?

Przygotowanie gołąbków zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie do garnka włóż ziemniaki, zalej wodą i posól. Gotuj ziemniaki do momentu, kiedy będą miękkie .

Kiedy ziemniaki się gotują pokrój cebulę w małą kosteczkę i zeszklij ją na patelni. Ostrą i słodką paprykę posiekaj w kostkę . Podsmaż razem z cebulą. Dopraw solą i pieprzem.

Ugotowane ziemniaki rozbij i dodaj do podsmażonych warzyw . Wymieszaj. Następnie obetnij głąb kapusty, wypłucz liście i zalej je wrzątkiem, aby zmiękły.

Po około 30 minutach rozłóż liście i nakładaj w nie farsz. Zawijaj jak tradycyjne gołąbki. W głębokim talerzu rozbij jajka i wymieszaj.

Każdego gołąbka obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni, aż panierka się zarumieni. Pozostaje ci tylko zjeść i dziwić się, że wcześniej nie robiłaś warzywnych gołąbków .

Za moją domową wędliną przepadają wszyscy w rodzinie . Takie są realia sejmowej stołówki .

smażenie cebuli.jpg
Canva/@vinicef
Bosacka podaje rosół z niezwykłym dodatkiem. Nic tak nie wzmacnia odporności
Wbij widelec w ziemniaka. Powód Cię zaskoczy, mało kto zna ten trick
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy