Wbij widelec w ziemniaka. Powód Cię zaskoczy, mało kto zna ten trick
Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę w kuchni, to weź ziemniaka i wbij w niego widelec. Dzięki temu poradzisz sobie z czynnością, która zabiera zawsze trochę czasu. Teraz wszystko pójdzie jak z płatka.
Trik z widelcem przyda się w kuchni
Jeśli obieranie ziemniaków nie należy do twoich ulubionych czynności w kuchni, to wypróbuj ten trik. Dzięki niemu szybko i sprawnie obierzesz nawet małe ziemniaki. Te z reguły są śliskie, a ich obieranie bywa irytujące. Wyślizgują się z rąk, ale teraz te problemy znikną.
Wszystko dzięki widelcowi, który musisz wbić w sam środek ziemniaka. Dlatego nie czekaj dłużej. Gdy czeka cię obieranie ziemniaków na obiad, skorzystaj z przydatnego triku. Jaki będzie efekt? Obieranie ziemniaków pójdzie ci dużo szybciej.
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby pieczarki ściemniały podczas smażenia. Wszystko przez ten trickWidelec i ziemniak, czyli sposób na ziemniaka
Gdy wbijesz widelec w sam środek ziemniaka, ten nie będzie wypadał z ręki. Stabilnie przytrzyma go widelec, a ty chwyć za nóż lub obieraczkę. Przejedź nimi po skórce, łatwo się jej pozbędziesz z warzywa. Te nie wyślizgnie się z dłoni.
Dzięki trikowi z widelec obierzesz szybko nawet dużo małych ziemniaków. Te z reguły sprawiają sporo problemów w kuchni. Jednak teraz obierzesz je w łatwy sposób. Warto skorzystać z tego triku i ułatwić sobie pracę w kuchni.
Jedz ziemniaki na zdrowie
Panuje błędne przekonanie, że ziemniaki są tuczące. Jednak mają one tylko 66 kalorii w 100 g. Tuczą dodatki, czyli zawiesiste i tłuste sosy. Ziemniaki bogate są w witaminę C i witaminy z grupy B. Jedzenie ich dostarcza nam magnezu, potasu, fosforu, wapnia, czy żelaza.
Dobroczynnie wpływają na układ pokarmowy i nerwowy. Niwelują skutki stresu, poprawiają wygląd skóry, zapobiegają skurczom mięśni i mają pozytywne działanie na nasz wzrok. Dlatego jedzmy ziemniaki, a obierajmy je, wykorzystując trik z widelcem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić placki ziemniaczane z mięsem. Podawaliśmy też przepis na zapiekankę, która smakuje jak gołąbki.
Źródło: buzz.gazeta.pl