Oddziel żółtka od białek i zasyp solą z cukrem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
Jajka można przegotować na wiele sposobów. Do grzanek np. świetnie pasują żółtka poddane prostej obróbce z udziałem dwóch składników. Patent już jakiś czas temu pokazała mi przyjaciółka. Do dziś z niego korzystam.
Peklowane żółtko odmieni wasze myślenie o jajku
By podać smaczne jajka, wcale nie trzeba ich gotować czy smażyć. Obejdzie się tez bez mieszania z innym nabiałem i zapiekania. Wystarczy włożyć żółtka do mieszanki soli i cukru i poczekać. Efekty zaskakują.
Składniki na peklowane jajka:
- 5 surowych żółtek
- 340 g soli
- 220 g cukru
Cukier i sól prawie każdy ma w domu, a do przygotowania smacznej wersji jajka nadają się one doskonale. Procedurę opisujemy w dalszej części artykułu. Warto sprawdzić.
Patent na utrwalanie jajka do potraw
Żółtka peklowane są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy tę część jajka oddzielić od białka, a następnie umieścić w dołkach uformowanych we wsypanej do głębokiego naczyniu mieszance soli i cukru.
Na koniec ostrożnie zasypujemy je przyprawami i w tym stanie pozostawiamy na minimum 70 minut. Po tym czasie można je wyjąc, opłukać i podawać z pieczywem. Przyjemne wrażenia smakowe ssą niemal gwarantowane.
Jak jeszcze wykorzystać peklowane żółtka?
Pozostawiając część jajka w przyprawach na dłużej, uzyskamy świetny dodatek do wielu dań, czyli żółtko suszone. Doświadczeni szefowie kuchni doprawiają nim makarony i sosy. Nadaje ono produktom więcej smaku umami.
Jeśli macie na nie ochotę, sprawdźcie artykuł, w którym opisujemy sposób ich przygotowania . Być może zainteresuje was też prosty patent na jajka po benedyktyńsku , które doskonale smakują z wieloma warzywami i sosem holenderskim na bazie żółtka.