Smakosze.pl Przepisy Oddziel żółtka od białek i zasyp solą z cukrem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
Screen z filmu na kanale YouTube Webspoon PL

Oddziel żółtka od białek i zasyp solą z cukrem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

7 października 2023

Jajka można przegotować na wiele sposobów. Do grzanek np. świetnie pasują żółtka poddane prostej obróbce z udziałem dwóch składników. Patent już jakiś czas temu pokazała mi przyjaciółka. Do dziś z niego korzystam.

Peklowane żółtko odmieni wasze myślenie o jajku

By podać smaczne jajka, wcale nie trzeba ich gotować czy smażyć. Obejdzie się tez bez mieszania z innym nabiałem i zapiekania. Wystarczy włożyć żółtka do mieszanki soli i cukru i poczekać. Efekty zaskakują.

Składniki na peklowane jajka:

  • 5 surowych żółtek
  • 340 g soli
  • 220 g cukru

Cukier i sól prawie każdy ma w domu, a do przygotowania smacznej wersji jajka nadają się one doskonale. Procedurę opisujemy w dalszej części artykułu. Warto sprawdzić.

Sól i cukier do jajka.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Webspoon PL
Ułóż połówki jabłek na cieście, obsyp cynamonem i wstaw do piekarnika. Ten obłędny deser zrobisz w chwilę

Patent na utrwalanie jajka do potraw

Żółtka peklowane są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy tę część jajka oddzielić od białka, a następnie umieścić w dołkach uformowanych we wsypanej do głębokiego naczyniu mieszance soli i cukru.

Na koniec ostrożnie zasypujemy je przyprawami i w tym stanie pozostawiamy na minimum 70 minut. Po tym czasie można je wyjąc, opłukać i podawać z pieczywem. Przyjemne wrażenia smakowe ssą niemal gwarantowane.

Jak jeszcze wykorzystać peklowane żółtka?

Pozostawiając część jajka w przyprawach na dłużej, uzyskamy świetny dodatek do wielu dań, czyli żółtko suszone. Doświadczeni szefowie kuchni doprawiają nim makarony i sosy. Nadaje ono produktom więcej smaku umami.

Jeśli macie na nie ochotę, sprawdźcie artykuł, w którym opisujemy sposób ich przygotowania . Być może zainteresuje was też prosty patent na jajka po benedyktyńsku , które doskonale smakują z wieloma warzywami i sosem holenderskim na bazie żółtka.

Żółtko peklowane do dań.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Webspoon PL
Dziadek od zawsze namaczał orzechy w wodzie z solą. W końcu zdradził mi powód, teraz robię dokładnie tak samo
Ostatnio zrobiłam kapuśniak zupełnie inaczej. Z tym dodatkiem jest jeszcze lepszy i bardziej sycący
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy