Smakosze.pl Przepisy Oddzielił żółtka od białek i poczekał 6 dni. Nie ma lepszego patentu na jajecznicę
Screeny z filmu pochodzą z kanału Coocharz na YouTube

Oddzielił żółtka od białek i poczekał 6 dni. Nie ma lepszego patentu na jajecznicę

25 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Popularny youtuber pokazał swój patent na jajecznicę. Kultowe śniadanie będzie smakować jeszcze lepiej, kiedy dodamy do niego odpowiednio przyrządzone żółtka. Youtuber stwierdził, że na takie danie warto poczekać kilka dni.

Do jajecznicy wykorzystaj wiejskie jajka

Jajecznica jest zawsze świetnym pomysłem na śniadanie. Przygotowujemy ją na wiele sposobów. Dodajemy pomidora, cebulę, boczek i wiele innych dodatków. Do jajecznicy wykorzystajmy jajka od kur z wolnego wybiegu, a najlepiej swojskie, jeśli mamy taką możliwość.

Jajecznica będzie miała wtedy piękny, żółty kolor i będzie smakować obłędnie. Jajka marketowe po usmażeniu zwykle są blade, a ich smak nie przypomina jajecznicy przygotowanej z jajek od wiejskich kur. Ciekawy patent na jajecznicę przedstawił niedawno Coocharz na YouTube.

Youtuber surowe żółtka posypuje mieszanką przypraw i wstawia do lodówki na 6 dni. Po tym czasie piecze je w piekarniku i ściera na tarce do usmażonej jajecznicy. Coocharz stwierdził, że tak smacznego śniadania jeszcze nie jadł. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Coocharz na YouTube.

Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją? Kucharz wskazał największy błąd

Żółtka pieczone do jajecznicy

Składniki:

  • 4 żółtka jajek
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Jak przygotować żółtka do jajecznicy? Nie ma lepszego dodatku

W misce wymieszaj cukier, sól i pieprz. Przypraw musi być sporo. Połowę mieszanki przesyp do pojemnika na żywność i wygładź łyżką. Następnie zrób dołki na żółtka.

Żółtka połóż w wyznaczonych miejscach. Posyp resztą przypraw i przykryj szczelnie naczynie. Całość wstaw do lodówki na 6 dni. Po tym czasie żółtka wyjmij, przełóż je na chwilę do zimnej wody i osusz.

Żółtka przełóż na ruszt piekarnika i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie ostudź je i zetrzyj do przygotowanej wcześniej jajecznicy. Będzie miała fantastyczny smak.

Biszkopt opada po upieczeniu? Sprawdź, jak temu zaradzić. Biszkopt nie będzie opadać, pękać i się kruszyć. Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową?

Najprostszy na świecie mazurek kajmakowy. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni
Dobra cena, świetny skład. Dietetyk wskazał 3 najlepsze chleby z Biedronki
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy