Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją? Kucharz wskazał największy błąd
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2023 07:53

Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją? Kucharz wskazał największy błąd

Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją?
Screeny z filmu pochodzą z kanału Kocham Gotować oraz Na Chłopski Rozum Tv na YouTube

Ogórki kiszone pleśnieją, ponieważ przedostało się do nich powietrze już na wstępnym etapie fermentacji. Piotr Ogiński z kanału Kocham Gotować na YouTube wyjaśnia, dlaczego środowisko beztlenowe jest tak istotne w całym procesie kiszenia. Proponuje również świetną alternatywę dla tradycyjnej kamionki do przetworów.

Domowe kiszonki. Najzdrowsze przetwory na zimę

Ogórki kiszone są jednym z najlepszych i najzdrowszych przetworów, jakie przygotowujemy na zimę. Odpowiednio przyrządzone zachowują świeżość i smak aż do następnego sezonu. Niestety wystarczy jeden błąd, a całe zapasy będą do wyrzucenia.

Piotr Ogiński zaznaczył, że ogórki kiszone musimy dokładnie zabezpieczyć przed dostawaniem się do nich powietrza. W przeciwnym razie wszystkie kiszonki spleśnieją. Bardzo ważną kwestią jest również sprawdzenie wszystkich ogórków przed włożeniem do kamionki.

Ogórki do kiszenia muszą być małej i średniej wielkości. Nie mogą być miękkie, a skórka nie może być uszkodzona. Wystarczy jeden psujący się ogórek, żeby zepsuć wszystkie kiszonki. 

Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez 2- 4 godziny, dopiero wtedy przekładamy je do naczynia do kiszenia. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Piotra Ogińskiego, Kocham Gotować na YouTube.

 

Najprostszy na świecie mazurek kajmakowy. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni

Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją?

Największym błędem podczas przygotowywania ogórków kiszonych jest złe odizolowanie kiszonek od tlenu. Powietrze przyczynia się do szybkiego psucia i powstawania wykwitów. Jeśli źle obciążymy kamionkę z ogórkami, całe zapasy będą do wyrzucenia.

Kucharz wytłumaczył cały proces, jaki zachodzi podczas fermentacji. Podczas kiszenia powstaje dwutlenek węgla, który wypycha powietrze. W ten sposób tworzy się przestrzeń beztlenowa, która wpływa na prawidłową fermentację. Kiszonki będą smaczne, chrupiące i soczyste.

 

Kamionka z kołnierzem wodnym zabezpiecza kiszonki przed powstawaniem pleśni

Kucharz porównał tradycyjną kamionkę oraz kamionkę z kołnierzem wodnym. Tradycyjną kamionkę, po włożeniu ogórków i wlaniu zalewy, najczęściej przykrywamy talerzem i obciążamy. Jeśli zamykanie jest szczelne, to proces przebiegnie prawidłowo. Nie zawsze jednak tak się dzieje.

Ogiński zaproponował świetne rozwiązanie. Wystarczy, że kupimy kamionkę z kołnierzem wodnym. Do kołnierza wlewamy odrobinę wody i przykrywamy oryginalną pokrywką. Pokrywka szczelnie przywiera do naczynia. Nie ma więc ryzyka, że do kiszonek przedostanie się tlen. Ogórki zawsze wyjdą perfekcyjnie.

Otworzyłeś ogórki kiszone i zobaczyłeś pianę? Wyjaśniamy, co oznacza. Dlaczego ogórki kiszone wyszły gorzkie? Wszystko przez 1 błąd.