Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją? Kucharz wskazał największy błąd
Ogórki kiszone pleśnieją, ponieważ przedostało się do nich powietrze już na wstępnym etapie fermentacji. Piotr Ogiński z kanału Kocham Gotować na YouTube wyjaśnia, dlaczego środowisko beztlenowe jest tak istotne w całym procesie kiszenia. Proponuje również świetną alternatywę dla tradycyjnej kamionki do przetworów.
Domowe kiszonki. Najzdrowsze przetwory na zimę
Ogórki kiszone są jednym z najlepszych i najzdrowszych przetworów, jakie przygotowujemy na zimę. Odpowiednio przyrządzone zachowują świeżość i smak aż do następnego sezonu. Niestety wystarczy jeden błąd, a całe zapasy będą do wyrzucenia.
Piotr Ogiński zaznaczył, że ogórki kiszone musimy dokładnie zabezpieczyć przed dostawaniem się do nich powietrza. W przeciwnym razie wszystkie kiszonki spleśnieją. Bardzo ważną kwestią jest również sprawdzenie wszystkich ogórków przed włożeniem do kamionki.
Ogórki do kiszenia muszą być małej i średniej wielkości. Nie mogą być miękkie, a skórka nie może być uszkodzona. Wystarczy jeden psujący się ogórek, żeby zepsuć wszystkie kiszonki.
Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez 2- 4 godziny, dopiero wtedy przekładamy je do naczynia do kiszenia. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Piotra Ogińskiego, Kocham Gotować na YouTube.
Najprostszy na świecie mazurek kajmakowy. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni
Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją?
Największym błędem podczas przygotowywania ogórków kiszonych jest złe odizolowanie kiszonek od tlenu. Powietrze przyczynia się do szybkiego psucia i powstawania wykwitów. Jeśli źle obciążymy kamionkę z ogórkami, całe zapasy będą do wyrzucenia.
Kucharz wytłumaczył cały proces, jaki zachodzi podczas fermentacji. Podczas kiszenia powstaje dwutlenek węgla, który wypycha powietrze. W ten sposób tworzy się przestrzeń beztlenowa, która wpływa na prawidłową fermentację. Kiszonki będą smaczne, chrupiące i soczyste.
Kamionka z kołnierzem wodnym zabezpiecza kiszonki przed powstawaniem pleśni
Kucharz porównał tradycyjną kamionkę oraz kamionkę z kołnierzem wodnym. Tradycyjną kamionkę, po włożeniu ogórków i wlaniu zalewy, najczęściej przykrywamy talerzem i obciążamy. Jeśli zamykanie jest szczelne, to proces przebiegnie prawidłowo. Nie zawsze jednak tak się dzieje.
Ogiński zaproponował świetne rozwiązanie. Wystarczy, że kupimy kamionkę z kołnierzem wodnym. Do kołnierza wlewamy odrobinę wody i przykrywamy oryginalną pokrywką. Pokrywka szczelnie przywiera do naczynia. Nie ma więc ryzyka, że do kiszonek przedostanie się tlen. Ogórki zawsze wyjdą perfekcyjnie.
Otworzyłeś ogórki kiszone i zobaczyłeś pianę? Wyjaśniamy, co oznacza. Dlaczego ogórki kiszone wyszły gorzkie? Wszystko przez 1 błąd.