Odkąd kiszę winogrona, już nie sięgam po oliwki. Rodzina nie może się ich nachwalić
Kiszone winogrona zachwycą was od pierwszego kęsa. Proste wykonanie i nietuzinkowy smak rarytasu sprawiają, że już od dłuższego czasu wybieram go zamiast oliwek. Musicie spróbować.
Kiszone winogrona są lepsze niż oliwki
Wyrazisty smak i przyjemna chrupkość, jaka charakteryzuje mało popularną kiszonkę, sprawiły, że zakochałam się w niej od pierwszego spróbowania. Przysmak spodobał się również mojej rodzinie, więc regularnie trafia do naszej spiżarki.
Składniki:
- 2 kg zielonych winogron
- 2 litry wody
- 1 łyżka suszonych kwiatów kopru
- 1 łyżka ziaren kardamonu
- 2 laski wanilii
Choć niektóre ze składników są trudne do kupienia, warto poświęcić czas i przygotować sobie ten smakołyk. To prosta i pyszna przekąska, którą nastawicie w kilka chwil. Jak ją zrobić? Instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.
Jak przygotować kiszone winogrona? Smakują lepiej niż oliwki
Wodę zagotowujemy w garnku. Rozpuszczamy w niej sól i odstawiamy do przestygnięcia. Umyte winogrona umieszczamy w czystych słoikach wraz z kardamonem, laskami wanilii i suszonym koprem.
Całość zalewamy chłodną solanką i zakręcamy. Odstawiamy w zaciemnione miejsce. Po 5-6 dniach możemy próbować specjału. Po otwarciu przechowujemy w chłodzie.
Do czego pasują kiszone winogrona?
Wiele osób podaje je do serów. Można też przegryźć je do wędlin. U mnie najczęściej trafiają do sałatek. Lubię je podawać z dodatkiem kasz - są wtedy sycące i odżywcze, a to jest dla mnie najważniejsze.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kiszonki. L atem szczególnie polecamy pomidory w tej odsłonie . Być może skuszą was też znakomite i proste w wykonaniu kiszone rzodkiewki .