Smakosze.pl Przepisy Odkąd kiszę winogrona, już nie sięgam po oliwki. Rodzina nie może się ich nachwalić
Screen z filmu na kanale YouTube Moja kuchnia ebruli

Odkąd kiszę winogrona, już nie sięgam po oliwki. Rodzina nie może się ich nachwalić

21 sierpnia 2023

Kiszone winogrona zachwycą was od pierwszego kęsa. Proste wykonanie i nietuzinkowy smak rarytasu sprawiają, że już od dłuższego czasu wybieram go zamiast oliwek. Musicie spróbować.

Kiszone winogrona są lepsze niż oliwki

Wyrazisty smak i przyjemna chrupkość, jaka charakteryzuje mało popularną kiszonkę, sprawiły, że zakochałam się w niej od pierwszego spróbowania. Przysmak spodobał się również mojej rodzinie, więc regularnie trafia do naszej spiżarki.

Składniki:

  • 2 kg zielonych winogron
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka suszonych kwiatów kopru
  • 1 łyżka ziaren kardamonu
  • 2 laski wanilii

Choć niektóre ze składników są trudne do kupienia, warto poświęcić czas i przygotować sobie ten smakołyk. To prosta i pyszna przekąska, którą nastawicie w kilka chwil. Jak ją zrobić? Instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Kiszenie winogron jest świetnym pomysłem.jpg
canva/Juanmonino
Tani składnik bosko podkręci smak mielonych. Nawet teściowa zacznie domagać się przepisu

Jak przygotować kiszone winogrona? Smakują lepiej niż oliwki

Wodę zagotowujemy w garnku. Rozpuszczamy w niej sól i odstawiamy do przestygnięcia. Umyte winogrona umieszczamy w czystych słoikach wraz z kardamonem, laskami wanilii i suszonym koprem.

Całość zalewamy chłodną solanką i zakręcamy. Odstawiamy w zaciemnione miejsce. Po 5-6 dniach możemy próbować specjału. Po otwarciu przechowujemy w chłodzie.

Do czego pasują kiszone winogrona?

Wiele osób podaje je do serów. Można też przegryźć je do wędlin. U mnie najczęściej trafiają do sałatek. Lubię je podawać z dodatkiem kasz - są wtedy sycące i odżywcze, a to jest dla mnie najważniejsze.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kiszonki. L atem szczególnie polecamy pomidory w tej odsłonie . Być może skuszą was też znakomite i proste w wykonaniu kiszone rzodkiewki .

Kiszone winogrona są pyszne.jpg
canva/chamillewhite
Ten przepis na kapustę dała mi znajoma kucharka. Sekret jej smaku tkwi w 1 dodatku, nie warto go pomijać
To mój ulubiony sposób na śniadanie z jajek. Wystarczą 3 składniki i kilka minut, jajecznica się chowa
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy