Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tani składnik bosko podkręci smak mielonych. Nawet teściowa zacznie domagać się przepisu

Tani składnik bosko podkręci smak mielonych. Nawet teściowa zacznie domagać się przepisu

Kotlety mielone z pieczarkami
canva/Alexander's Images

Kotlety mielone mogą być jeszcze bardziej soczyste. Wrzucenie do masy mięsnej usmażonych pieczarek sprawi, że będą wprost rozpływały się w ustach. Nabiorą też przyjemnego aromatu. Tak smakowitego dania nie robi nawet twoja teściowa.
 

Miękki i pełne smaku kotlety mielone z pieczarkami

Zrobienie przysmaku nie różni się znacznie od przygotowania klasycznej wersji obiadowego dania. Wciąż trzeba namoczyć bułkę, zeszklić cebulę, wyrobić masę i usmażyć przygotowane rarytasy. Wrzucenie podsmażonych pieczarek jedynie umili nam oczekiwanie, aż pieczywo zmięknie. Efekt wprowadzenia prostej zmiany jest natomiast znakomity.

Składniki:

  • 1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 2 czerstwe kajzerki
  • mleko
  • 1 większa cebula
  • 3 duże jaja
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Z kilku składników przygotujecie świetne danie, które spodoba się nawet wybrednym domownikom. Jak je zrobić? Dokładną instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Pieczarki pasują do kotletów mielonych.jpg
canva/woodstock
Nigdy nie jedz tego na śniadanie. Oszukasz głód tylko na chwilę, skutki mogą być opłakane

Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Dodajcie pieczarki

Zaczynam od namoczenia kajzerek w mleku. Pieczarki oczyszczam i kroję w drobną kostkę. Grzyby redukuję na dobrze rozgrzanym oleju. Przenoszę do miski, a na patelni szklę posiekaną cebulę. Wrzucam do pieczarek.

Gdy wszystko ostygnie, dodaję mięso mielone, odciśnięte z płynu pieczywo, natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wbijam jaja i dobrze wyrabiam masę.

Zwilżonymi dłońmi formuję owalne, lekko spłaszczone kotlety mielone. Obtaczam je w bułce tartej i smażę na średnim ogniu, do zrumienienia z obu stron.

Jak podać kotlety mielone z pieczarkami?

Do dania świetnie pasują delikatne w smaku kasze, ziemniaki z wody i duszone warzywa czy surówki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by za każdym razem wybierać swoje ulubione, tworząc wciąż nieco inny obiad.

Na naszej stronie znajdziecie propozycje warzywnych przysmaków, idealnych do kotletów mielonych. Spróbujcie koniecznie znakomitej surówki z porem. Być może skusi was też prosta marchewka z chrzanem.

Kotlety mielone z pieczarkami są pyszne.jpg
canva/daffodilred