Ogonki z czereśni już nigdy nie wylądują w koszu. Zrobisz z nich napar o piorunujących właściwościach
Czereśnie już pojawiają się na straganach. Smakowite owoce przed spożyciem pozbawiamy ogonków, które wyrzucamy. Zielone części można jednak wykorzystać. Są równie cenne i z powodzenie posłużą jako baza na prozdrowotny napar. Dotarliśmy do prostego przepisu.
Przepis na napar z ogonków czereśni
W ogonkach czereśni znajdziemy te same składniki co w owocach, a więc m.in. garbniki, antocyjany, witaminy A, B2 i C oraz potas, jod, magnez, czy żelazo. Ich spożywanie wpłynie na wiele obszarów funkcjonowania organizmu, doprowadzając m.in. do spowolnienia procesów starzenia, poprawienia trawienia i przyspieszenia przemiany materii oraz przyspieszenia leczenia stanów zapalnych, obrzęków czy zaparć.
Warto zatem zaopatrzyć się w owoce z uprawy ekologicznej i ogonków sporządzić napar, który smakiem może nie zachwyci, ale na pewno dobrze na nas wpłynie . Możemy też poszukać suszu z czereśni w sklepach z żywnością ekologiczną. Efekt będzie ten sam.
Składniki na 2 porcje:
- 2 łyżeczki suszonych ogonków z czereśni
- 500 ml wody
- miód lub erytrytol (opcjonalnie)
Jak zrobić napar z ogonków czereśni? Prosty przepis
Zaczynamy od posiekania suszonych ogonków, jeśli są nierozdrobnione. Przenosimy do miski i zalewamy wodą. Moczymy przez 12 godzin. Po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.
Odcedzamy i spożywamy z częstotliwością 2-3 razy na dobę przez 14 dni. Jeśli herbatka jest dla nas zbyt gorzka, możemy dodać erytrytol lub miód, lecz nie cukier.
Jak jeszcze wykorzystać napar?
Herbatka z ogonków czereśni można wykorzystać także jako okłady na sińce pod oczami. Wystarczy ostudzić sporządzony napar, namoczyć w nim waciki lub kompresy, odcisnąć i położyć na oczy na ok. 5–10 minut.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wykorzystanie czereśni. Polecamy prosty patent na ich kiszenie . Taka odsłona to nie lada rarytas. Być może zaciekawi was też jak wykorzystać pestki owocu do przygotowania syropu cukrowego o niesamowitym aromacie .
Źródło: stronazdrowia