Smakosze.pl Przepisy Ogonki z czereśni już nigdy nie wylądują w koszu. Zrobisz z nich napar o piorunujących właściwościach
canva/Yana Gayvoronskaya

Ogonki z czereśni już nigdy nie wylądują w koszu. Zrobisz z nich napar o piorunujących właściwościach

23 czerwca 2023

Czereśnie już pojawiają się na straganach. Smakowite owoce przed spożyciem pozbawiamy ogonków, które wyrzucamy. Zielone części można jednak wykorzystać. Są równie cenne i z powodzenie posłużą jako baza na prozdrowotny napar. Dotarliśmy do prostego przepisu.

Przepis na napar z ogonków czereśni

W ogonkach czereśni znajdziemy te same składniki co w owocach, a więc m.in. garbniki, antocyjany, witaminy A, B2 i C oraz potas, jod, magnez, czy żelazo. Ich spożywanie wpłynie na wiele obszarów funkcjonowania organizmu, doprowadzając m.in. do spowolnienia procesów starzenia, poprawienia trawienia i przyspieszenia przemiany materii oraz przyspieszenia leczenia stanów zapalnych, obrzęków czy zaparć.

Warto zatem zaopatrzyć się w owoce z uprawy ekologicznej i ogonków sporządzić napar, który smakiem może nie zachwyci, ale na pewno dobrze na nas wpłynie . Możemy też poszukać suszu z czereśni w sklepach z żywnością ekologiczną. Efekt będzie ten sam.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 łyżeczki suszonych ogonków z czereśni
  • 500 ml wody
  • miód lub erytrytol (opcjonalnie)
Szyc ma w domu niezłą wyżerkę. Żona podaje mu najlepszy deser z truskawek

Jak zrobić napar z ogonków czereśni? Prosty przepis

Zaczynamy od posiekania suszonych ogonków, jeśli są nierozdrobnione. Przenosimy do miski i zalewamy wodą. Moczymy przez 12 godzin. Po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.

Odcedzamy i spożywamy z częstotliwością 2-3 razy na dobę przez 14 dni. Jeśli herbatka jest dla nas zbyt gorzka, możemy dodać erytrytol lub miód, lecz nie cukier.

Jak jeszcze wykorzystać napar?

Herbatka z ogonków czereśni można wykorzystać także jako okłady na sińce pod oczami. Wystarczy ostudzić sporządzony napar, namoczyć w nim waciki lub kompresy, odcisnąć i położyć na oczy na ok. 5–10 minut.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wykorzystanie czereśni. Polecamy prosty patent na ich kiszenie . Taka odsłona to nie lada rarytas. Być może zaciekawi was też jak wykorzystać pestki owocu do przygotowania syropu cukrowego o niesamowitym aromacie .

Czereśnie mają cenne ogonki.png
canva/candoyi

Źródło: stronazdrowia

Posyp nią truskawki na farsz i delikatnie wstrząśnij. Pyszne nadzienie nie ucieknie z pierogów
Kiedy wypada najbliższa niedziela handlowa? Zabiegani nadrobią zaległości
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy