Smakosze.pl Porady Ogórki kiszone mojej babci zawsze wychodziły jędrne i chrupiące. Po latach zdradziła mi swój sekret
Screen z filmu na kanale Kulinarne przygody

Ogórki kiszone mojej babci zawsze wychodziły jędrne i chrupiące. Po latach zdradziła mi swój sekret

14 sierpnia 2023

Czy trzeba moczyć ogórki przed kiszeniem? To pytanie pewnie zadaje sobie każda osoba, która po raz pierwszy próbuje przygotować ten rarytas. Moja babcia wyjaśniła mi, dlaczego jest to istotne. Teraz już wiem, że lepiej nie pomijać tej czynności.

Wiem już, czy trzeba moczyć ogórki przed kiszeniem

Jeśli dziwiło was moczenie warzyw przeznaczonych na kiszenie, spieszymy z wyjaśnieniem, co ma na celu ten proceder. Wiele osób myśli, że jest to inny sposób na umycie produktu. Prawda jest jednak nieco inna.

Gdy moja babcia wyjaśniła mi, co dzieje się z ogórkami podczas moczenia, już wiedziałam, że lepiej jest zarezerwować sobie czas i nie pomijać etapu moczenia. O co dokładnie chodzi? Opowiem w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Ogórki moczymy przed kiszeniem.jpg
Screen z filmu na kanale Kulinarne przygody
Najsłynniejszy kucharz pokazał jak kroić cebulę. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz tego inaczej

Moczenie ogórków do kiszenia ma sens

Najlepsze do przygotowania weków są warzywa świeże i jędrne. Jeśli więc nie kupimy ogórków z samego rana — kiedy czas, jaki upłynął od ich zebrania, jest jeszcze stosunkowo krótki — zanurzenie ich w lodowatej wodzie będzie konieczne.

Dzięki temu warzywa nabiorą nieco wody i będą bardziej chrupkie. Ale uwaga, nie możemy ich moczyć w nieskończoność. Wystarczy 1-2 godziny, by odzyskały wigor. Dłuższe trzymanie w wodzie może sprzyjać gniciu.

Jak nadać ciekawszego smaku ogórkom kiszonym?

Najczęstszymi dodatkami do kiszenia są koper, chrzan oraz czosnek. Warto jednak wydłużyć tę listę i wrzucić jeszcze gorczycę lub liście laurowe , które dodadzą ogórkom aromatu. Dobrym pomysłem jest też wrzucenie liści wiśni lub porzeczki. One z kolei sprawią, że wyrób będzie bardziej chrupiący.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na ogórki. Wypróbujcie koniecznie pyszne warzywo w zalewie musztardowej — posmakuje nawet wybrednym. Być może skusicie się też na przetestowanie receptury na ogórki kiszone z XIX wieku — wychodzą znakomite.

Namoczone ogórki dobrze się kiszą.jpg
Screen z filmu na kanale Kulinarne przygody
Przestałam kisić ogórki, wolę zrobić sałatkę szwedzką. Pasuje do każdego drugiego dania
Te pierogi z jagodami powalają smakiem. Wszystko to za sprawą 1 dodatku, trik zdradziła mi siostra
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy