Ogórki kiszone nie tylko do obiadu. Zetrzyj na tarce, a zrobisz z nich pyszne śniadanie
Ogórki kiszone występują w tysiącach potraw, ale rzadko w kombinacjach śniadaniowych. Ten przepis to zmienia. Warto po takie śniadanie sięgać zwłaszcza jesienią, bo ten wzmacniacz odporności właśnie wtedy jest nam najbardziej potrzebny.
Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi
Pasta jajeczna nie jest raczej pierwszym wyborem Polaków na śniadanie na bazie jajek. Jest jednak zawsze w odwodzie. Warto sięgać po nią zwłaszcza wtedy, gdy do wykarmienia jest większa grupa, bo pastę taką bardzo łatwo przygotować w dużych ilościach.
O ile kojarzymy tę potrawę raczej z łagodnym smakiem jajek z majonezem, są zestawienia, w ktorych potrafi ona pokazać pazur. Dlatego dziś proponujemy pastę jajeczną o wyrazistym, miło szczypiącym w język posmaku ogórków kiszonych, które do niej dodajemy razem z chrzanem i pokrewnymi składnikami.
Pasta jajeczna na śniadanie
Pasta jajeczna ma jeszcze jedną dobrą cechę. Jest jednym z łatwiejszych do przechowywania dań jajecznych . Można więc przygotować jajka na śniadanie z wyprzedzeniem. Można też użyć takiej potrawy jako lunchu do pracy.
Składniki
- 6 jajek
- 3 średnie ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- Sól, pieprz
Jajka i ogórki kiszone
Jajka gotujemy na twardo , studzimy i siekamy. Szczypiorek także siekamy, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Zalewamy ją w miseczce wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.
Ogórki przekrawamy na ćwiartki i odkrawamy gniazda nasienne, które odrzucamy. Twardą część kroimy w węższe paseczki, a następnie w drobną kostkę. Jeśli gniazda nasiennę są małe i jest wygodniej, można je także zetrzeć na tarce . Ważne, żeby pasta jajeczna nie stała się zbyt rzadka od nadmiaru soku.
Cebulę odsączamy dokładnie z wody . Składniki łączymy w misce i dodajemy sosy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Wypróbuj też przepisy na klasyczne gruszki w occie i placki ziemniaczane z dynią .