Okrasa korzysta z tricku babć robiąc ogórki kiszone. Wychodzą idealnie chrupkie
Ogórki kiszone są ulubioną kiszonką Polaków. Pyszne i chrupkie ogórki są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych i sałatek. Pasują też jako przekąska i dostarczają nam wielu cennych witamin. Karol Okrasa korzysta z tricku babć podczas przyrządzania ogórków kiszonych. Ważne są liście, które dodaje do słoików- zobacz, jakie daje znany kucharz.
Ogórki kiszone, czyli jedz je na zdrowie!
Ogórki kiszone nie dość, że smaczne- to bardzo zdrowe. Śmiało można je uznać za prawdziwą bombę witaminową. Jedzenie tej pysznej kiszonki dostarcza nam witamin: A, C, K i E . Do tego ogórki zawierają potas, wapń, fosfor, sód i magnez. Ogórki kiszone dostarczają nam cennego błonnika pokarmowego i wspierają pracę układu trawiennego.
Mają dobroczynne działanie na nasz organizm podczas przeziębień, infekcji i gorączki. Warto przyrządzić ogórki kiszone tak, jak Karol Okrasa. Znany kucharz korzysta z tricków babć i do słoików dodaje aż trzy różne rodzaje liści. Ogórki kiszone od Okrasy to prawdziwa poezja smaku. Wypróbujcie przepis znanego kucharza.
Jak przygotować ogórki kiszone od Karola Okrasy?
Składniki:
- ogórki gruntowe
- 1 litr wody
- 50 g soli
- świeży chrzan
- czosnek
- liście dębu, porzeczki i wiśni
- łodygi kopru włoskiego
- ziarna gorczycy
Ogórki umyj i układaj pionowo w słoikach. Do słoików dodaj liście porzeczki, dębu i wiśni. Następnie dodaj obrane ząbki czosnku, kawałki chrzanu, gorczycę i koper.
W litrze wody rozpuść 50 gramów soli. Wlej zalewę do słoików. Jeśli robisz ogórki kiszone w naczyniu- to nakryj je talerzykiem i gazą. Solanka musi przykrywać ogórki. Tak przygotowane ogórki odstaw na 2 dni w ciepłe miejsce. Potem przenieś je w chłodniejsze miejsce, np. do piwnicy.
Sekret ogórków kiszonych od Karola Okrasy
Sekretem tych wybornych ogórków od znanego kucharza jest dodanie trzech rodzajów liści do słoików z ogórkami. Karol Okrasa poleca liście porzeczki, wiśni i dębu. Te liście zawierają garbniki, które mają wpływ na twardość i chrupkość ogórków. Oprócz tego liście wiśni i dębu nadają kiszonce niesamowitego aromatu.
Natomiast liście porzeczki też mają niebagatelny wpływ na jędrność i aromat ogórków kiszonych. W połączeniu z liśćmi dębu i wiśni- kiszonka wyjdzie wyjątkowo aromatyczna, smaczna i chrupiąca. Ważne jest, by ogórki w słoikach miały podobną wielkość. Pisaliśmy o ogórkach kiszonych od siostry Anastazji. Informowaliśmy o częstym błędzie podczas kiszenia ogórków.
Źródło: pysznosci.pl, newsy.gotujmy.pl