Niemal wszyscy popełniają błąd przy kiszeniu ogórków. Ta czynność jest zupełnie zbędna
Domowe ogórki kiszone są najlepsze. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, lecz nierzadko sami sobie je utrudniamy, wykonując czynności, które nie wpływają na smak wyrobu. Jedną z nich jest obieranie czosnku. Wyrazisty składnik wystarczy tylko przekroić na pół. Łupina nie tylko w niczym nie przeszkadza, ale też dodaje aromatu.
Czego unikać przyrządzając ogórki kiszone?
Największym błędem jest zły dobór warzywa. Przenawożone, ogromne ogórki mogą zwyczajnie nie przejść procesu kiszenia. Zawsze wybierajmy jak najmniejsze sztuki i starajmy się, aby wszystkie były podobnej wielkości — tylko wtedy ukiszą się równomiernie.
Przeznaczone na weki warzywa trzeba też szybko przerobić. Nie kupujmy ich zatem w dniu, w którym nie będziemy w stanie nastawić ogórków kiszonych. Im krótszy będzie bowiem czas od zebrania z pola do zamknięcia w słoiku, tym lepiej. Z tego względu poleca się robienie zakupów o poranku, gdy handlarze dopiero przywożą zebrany z pola towar.
Aromatyczny bigos z młodej kapusty. Kuroń dorzuca do niego 1 arcyważny składnikCzyste słoiki gwarancją dobrych ogórków kiszonych
Dużym błędem przy przyrządzaniu wszelkich kiszonek, a także dżemów i wyrobów marynowanych jest niedokładne oczyszczenie słoików. Naczynia z resztkami poprzednich produktów, uszkodzeniami czy niedopasowanymi — albo wręcz zardzewiałymi — zakrętkami zaowocują spektakularną porażką przy przyrządzaniu ogórków kiszonych.
Zawsze przed zastosowaniem trzeba je dokładnie obejrzeć, a jeśli to konieczne umyć, osuszyć i dobrać odpowiednie wieczko. Warzywa zaś należy ciasno pakować, przeplatając je koprem, kawałkami chrzanu i innymi dodatkami. Na koniec wlewamy przestudzoną solankę wykonaną z soli niejodowanej.
Co jeszcze warto wiedzieć o ogórkach kiszonych?
Jędrne i niesamowicie chrupiące kiszonki uzyskamy, jeśli do słoików włożymy oczyszczone liście porzeczki, wiśni lub dębu. Łupina czosnku nie będzie przeszkadzała, ale brak wspomnianej zieleniny znacznie utrudni uzyskanie odpowiedniej tekstury ogórków kiszonych.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone sposoby na ogórki kiszone i dania z ich udziałem. Sprawdźcie recepturę z 1985 roku — kiszonka wyjdzie znakomicie. Koniecznie spróbujcie też babcinej zupy ogórkowej — nawet wybredni się skuszą.
Źródło: ofeminin, mojegotowanie