Okrasa robi keczup ze świeżych pomidorów. Cudny smak i zero konserwantów
Robiliście kiedyś keczup ze świeżych pomidorów? Warto choć raz spróbować. Ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy z pewnością uzyskacie znakomite efekty. Zaopatrzcie się w odpowiednią ilość smakowitego warzywa i przekonajcie się sami, jak kilka zaproponowanych przez kucharza dodatków może wydobyć pyszny i głęboki smak sezonowego składnika.
Keczup jest pysznym sosem lubianym przez wielu smakoszy. Dodajemy go do frytek, dań z grilla czy sałatkowych dipów. Warto przygotować solidny zapas, korzystając z trwającego sezonu na pomidory. Domowy rarytas będzie o niebo lepszy i zdrowszy niż kupowany w sklepie. Skusicie się?
Przepis na wyśmienity keczup według Karola Okrasy
Składniki:
-
2 kg pomidorów malinowych
-
3 większe cebule dymki
-
2-3 ząbki czosnku
-
2 łodygi selera naciowego
-
6 łyżek octu jabłkowego, najlepiej domowego
-
6 płaskich łyżek cukru lub innego słodzika
-
1 łyżeczka ziaren kolendry
-
4 goździki
-
szczypta curry
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić keczup ze świeżych pomidorów? Patent Karola Okrasy nie ma sobie równych
Pomidory umieszczamy w większej misce i zalewamy je wrzątkiem. Usuwamy skórki oraz sok z pestkami i kroimy je w kostkę. Cebule dymkę płuczemy i siekamy. Podobnie postępujemy z selerem naciowym. Czosnek obieramy z łupiny i również kroimy go w drobną kostkę.
Do dużego garnka wsypujemy cukier i ustawiamy go na niewielkim ogniu. Gdy się rozpuści, wrzucamy cebulę, czosnek i seler. Dodajemy goździki. Mieszamy i podgrzewamy, a gdy warzywa puszczą sok, wlewamy ocet jabłkowy i wsypujemy roztartą w moździerzu, połączoną z curry kolendrę.
Gotujemy na małym ogniu przez 7-10 minut. Gdy płyn nieco odparuje, wrzucamy pomidory. Dalej podgrzewamy, aż warzywa się rozpadną i całość zgęstnieje. Usuwamy goździki i blendujemy zawartość garnka.
Na koniec keczup doprawiamy solą oraz pieprzem. Gorący wyrób umieszczamy w czystych i wyparzonych słoikach. Starannie je zakręcamy i studzimy ustawione do góry dnem.
Inne pyszne pomysły na wykorzystanie pomidorów znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy sprawdzoną recepturę na zupę z tego pysznego warzywa. Być może spodoba wam się także przepis na pomidory nadziewane kaszą pęczak i kurkami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Sekret tkwi w 1 dodatku
-
Jak oczyścić kurki? Wyjaśniamy krok po kroku. Masa Polaków popełnia fatalny błąd
-
Faszerowane papryki z mięsem mielonym i ryżem. Przepyszna alternatywa dla gołąbków
Źródło: beszamel.se