Okrasa robi mielone inaczej niż wszyscy. Dodaje bardzo nietypowy składnik
Twoje kotlety mielone mogą być smaczniejsze i bardziej sycące. Wystarczy, że, podobnie jak Karol Okrasa, zastąpisz bułkę kaszą jęczmienną. Przepis kucharza jest bardzo prosty, a efekty zachwycają. Spróbujecie?
Przepis na kotlety mielone Karola Okrasy
Miękkie i soczyste danie z dodatkiem kaszy jęczmiennej zachwyci nawet wybrednych. Kilka składników i chwila czasu wystarczą, by wyczarować ten specjał. Rodzina będzie zachwycona.
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 większa cebula
- 75 g kaszy jęczmiennej
- 1 duże jajo
- sól i pieprz w ilości do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Produkt przygotować nie trzeba dużo, a cały proces jest szybki ni nieskomplikowany. Szczegóły znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.
Jak zrobić znakomite kotlety mielone? Okrasa dodaje kaszę jęczmienną
Zaczynamy od ugotowania kaszy, zachowując proporcje 1:3 (3 części wody na 1 część kaszy). Po około 15 minutach od doprowadzenia płynu do wrzenia powinna być miękka. Studzimy ją. Możecie przygotować ziarno dzień wcześniej.
Cebulę siekamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Ostudzoną łączymy z mięsem mielonym i chłodną kaszą. Wbijamy jajo, po czym wyrabiamy masę, Na koniec doprawiamy ją solą i pieprzem.
Formujemy niewielkie, lekko spłaszczone owale i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu, aż obu stron się zarumienią. osuszamy z nadmiaru oleju.
Jak podać kotlety mielone z kaszą?
Obowiązkowym dodatkiem do potrawy przygotowanej z przepisu kucharza jest soczysta surówka. Ponieważ w mięsnym rarytasie zamknęliśmy już dodatek skrobiowy, ona w zupełności wystarczy.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na kompozycje idealnie pasujące do kotletów mielonych Okrasy. Spróbujcie klasycznej surówki z dodatkiem pora albo colesława z czerwonej kapusty . Będziecie zachwyceni ich smakiem.
Źródło: beszamel