Smakosze.pl Przepisy Oprócz kiełbasy do fasolki po bretońsku dodaję to mięso. Nic tak nie pasuje do tego dania
Fot. Canva/arfo

Oprócz kiełbasy do fasolki po bretońsku dodaję to mięso. Nic tak nie pasuje do tego dania

10 kwietnia 2024

Fasolka po bretońsku jest daniem smacznym i sycącym. Zwykle daje się do niej kiełbasę, ale ja stawiam też na inne mięso. Docenią je smakosze, bo dzięki niemu fasolka po bretońsku wychodzi najlepiej.

Fasolka po bretońsku na niejeden pyszny obiad

Lubisz fasolkę po bretońsku? Ja przepadam za tym daniem. Jest smaczne i bardzo pożywne. Jego zaletą jest też to, że wystarczy nawet na co najmniej dwa obiady. Przeważnie fasolkę po bretońsku robi się z kiełbasą, ale ja dodaję do też inne mięso . Dzięki niemu danie jest jeszcze bardziej pożywne i aromatyczne.

Do mojej fasolki po bretońsku trafia też boczek. Pełen smaku sprawia, że danie smakuje jeszcze lepiej . Do tego pyszny sos pomidorowy, pożywna fasola i pachnący majeranek. Poniżej znajdziesz doskonały przepis na pożywną fasolkę po bretońsku z boczkiem. Pamiętaj, by dzień wcześniej namoczyć fasolę. Następnego dnia możesz już gotować.

boczek
Fot. Canva/Karolina Grabowska
Ten sernik zrobisz nawet bez sera, jest puszysty jak chmurka. Zawsze się udaje

Jak zrobić fasolkę po bretońsku z boczkiem?

Składniki:

  • ½ kg fasoli białej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia

Fasolę namocz dzień wcześniej. Potem dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez godzinę. Pokrój cebulę, boczek i kiełbasę. Smaż na patelni, a do ugotowanej fasoli dodaj przecier pomidorowy, podsmażone produkty.

Dopraw solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Wszystko gotuje jeszcze 15 minut. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Taki obiad wystarczy na co najmniej 2 dni . Fasolka po bretońsku po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej.

Fasolka po bretońsku, czyli prosta i pyszna

Fasolkę po bretońsku przygotujesz w prosty sposób. Taki obiad jest bardzo smaczny, a  dodatek boczku sprawia, że danie jest też wyjątkowo pożywne. Skorzystaj z tego przepisu i zrób danie, że palce lizać. Fasolka po bretońsku z boczkiem jest pyszna i aromatyczna.

Chętnie zjedzą ją dzieci i dorośli. Dzięki temu przepisowi zrobisz obiad, który będzie cieszyć się powodzeniem wśród domowników. Prosty i smaczny szybko zniknie z talerzy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczne danie z ryżu i jajek. Podawaliśmy też przepis na proste i smaczne ciasto z biszkoptów.

fasolka po bretońsku
Fot. Canva/4kodiak
Zrób to od razu po gotowaniu jajek na miękko. Ta czynność jest najważniejsza
W Biedronce do reszty powariowali. Od dziś mięso mielone 94% taniej, wystarczy spełnić 1 warunek
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy