Zrób to od razu po gotowaniu jajek na miękko. Ta czynność jest najważniejsza
Jajka mają wiele zastosowań w kuchni, ale chyba najbardziej lubimy jeść je na miękko. Radzimy, co należy zrobić po ugotowaniu jajek na miękko. Tan zabieg jest kluczowy i warto z niego skorzystać.
Jedz jajka dla smaku i zdrowia
Jajka są produktem, które zwykle mamy w kuchni. Używamy je do pieczenia, panierowania, ale też chętnie robimy z nich jajecznicę i podajemy na miękko. Cenimy jajka za smak, ale też wartości odżywcze. Jajka pełne są witamin: D, A, E, K i witamin z grupy B. Zawierają też dużo selenu, żelaza i fosforu.
Chętnie jadamy jajka na miękko. Płynne żółtko i idealnie ścięte białko to jest to, na czym nam zależy. Oprócz smaku tak przyrządzone jajka są bogate w tłuszcze nienasycone, które dobrze działają na pracę naszego serca. Dostarczają też dobrego cholesterolu i dają na długo uczucie sytości. Dlatego jajka na miękko są doskonałym wyborem.
W Biedronce do reszty powariowali. Od dziś mięso mielone 94% taniej, wystarczy spełnić 1 warunekZrób to od razu po gotowaniu jajek na miękko
Do gotowania jajek warto wybrać odpowiednio duży garnek. Nalewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Warto garnek przykryć, bo to przyspieszy proces gotowania. Jajka delikatnie wkładamy do wody, gdy woda przestaje wrzeć, to zwiększamy moc palnika.
Po upływie czasu gotowania przenosimy garnek nad zlew. Teraz odlewamy część wody i zalewamy zimną wodą z kranu. Tym zabiegiem zatrzymamy proces gotowania. Jajka wyjdą idealnie miękkie. Ile czasu powinniśmy je gotować? Wyjaśniamy poniżej.
Ile czasu gotować jajka na miękko?
Jeśli jajka są małe to wystarczy 3,5 minuty, by ugotować je na miękko. W przypadku średnich jajek czas wydłuży się do 4,5 minuty. Natomiast, gdy jajka są duże, to potrzebujemy aż 5,5 minuty. Dopiero po tym czasie wyjdą miękkie.
Warto skorzystać z tych rad i zrobić jajko na miękko. Smaczne i zdrowe będzie smakować nie tylko na śniadanie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić prosty placek z mąki, wody i oleju. Podawaliśmy też przepis na wiosenne leczo z dodatkiem cukinii.