Ułóż biszkopty i zalej tą masą. Takie ciasto mógłbym jeść non stop, robię je w chwilę
To ekspresowe ciasto bez pieczenia składa się dosłownie z kilku składników. Jest świetnym deserem dla zabieganych, który smakiem nie odbiega od produktów niejednej cukierni. Wystarczy wyłożyć formę biszkoptami i zmieszać robotem kilka składników.
Ciasto bez pieczenia na każdą okazję
Spód z biszkoptów typu kocie języczki, podobnie jak jego krucha wersja z herbatników, to częsty trik, który przyspiesza przygotowanie ciasta bez pieczenia. Jeśli dodać do niego budyniową masę, mamy receptę na naprawdę szybki deser. Jego przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu niż to, ile spędzi w lodówce, osiągając właściwą konsystencję.
W tym przepisie przygotowujemy budyń z jego podstawowego składnika – skrobi kukurydzianej. Jeśli chcemy przygotować masę na bazie budyniu w proszku, trzeba tylko pamiętać o dodaniu do niej masła. Do masy można dodać owoce, posiekane orzechy albo inne dodatki. Ciasto w tym wydaniu zasmakuje każdemu.
Tę wiosenną zupę mógłbym jeść codziennie. Smakuje mi dużo bardziej, niż oklepana szczawiowaProste ciasto budyniowe
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Immer appetitlich. Jego autorzy proponują, żeby nadmiar herbatników zmielić w blenderze i wykorzystać jako posypkę. Można też jednak np. pokroić je i dodać do masy, a całość posypać kakao lub startą czekoladą.
Składniki
- 1 opakowanie herbatników
- 1 ½ l mleka
- ½ szklanki cukru
- 200 ml śmietany kremówki
- 90 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 ½ tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 żółtko
- Olej roślinny o neutralnym smaku
Przygotowujemy ciasto bez pieczenia
Litr mleka odstawiamy do przygotowania masy do ciasta. W pozostałej części namaczamy herbatniki, odsączamy (bez wyciskania) i wykładamy nimi formę do ciasta wyściełaną papierem do pieczenia. Boki formy wysmarowujemy olejem.
Do rondelka wbijamy żółtko jaja. Dodajemy aromat waniliowy, cukier i śmietankę i mieszamy na masę pozbawioną grudek. Dodajemy skrobię kukurydzianą, znów mieszamy, a na końcu łączymy z mlekiem. Garnek stawiamy na palniku o małej mocy i podgrzewamy, aż płyn zacznie gęstnieć. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy na jednolity, gęsty budyń.
Masę budyniową wylewamy na herbatniki i dokładnie wyrównujemy. Po lekkim przestudzeniu przykrywamy ciasto folią tak, by nie zostało pod nią powietrze. Studzimy do temperatury pokojowej, a następnie wkładamy formę na co najmniej dwie godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao lub zmiksowanymi herbatnikami.
Wypróbuj też przepisy na ekspresowy deser z bananów i skondensowanego mleka oraz duszonego kurczaka w słodko-kwaśnym sosie.