Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż biszkopty i zalej tą masą. Takie ciasto mógłbym jeść non stop, robię je w chwilę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.04.2024 14:52

Ułóż biszkopty i zalej tą masą. Takie ciasto mógłbym jeść non stop, robię je w chwilę

wylewanie masy na biszkopty
fot. youtube.com/immerappetitlich

To ekspresowe ciasto bez pieczenia składa się dosłownie z kilku składników. Jest świetnym deserem dla zabieganych, który smakiem nie odbiega od produktów niejednej cukierni. Wystarczy wyłożyć formę biszkoptami i zmieszać robotem kilka składników.

Ciasto bez pieczenia na każdą okazję

Spód z biszkoptów typu kocie języczki, podobnie jak jego krucha wersja z herbatników, to częsty trik, który przyspiesza przygotowanie ciasta bez pieczenia. Jeśli dodać do niego budyniową masę, mamy receptę na naprawdę szybki deser. Jego przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu niż to, ile spędzi w lodówce, osiągając właściwą konsystencję.

W tym przepisie przygotowujemy budyń z jego podstawowego składnika – skrobi kukurydzianej. Jeśli chcemy przygotować masę na bazie budyniu w proszku, trzeba tylko pamiętać o dodaniu do niej masła. Do masy można dodać owoce, posiekane orzechy albo inne dodatki. Ciasto w tym wydaniu zasmakuje każdemu.

ciasto bez pieczenia
fot. youtube.com/immerappetitlich
Tę wiosenną zupę mógłbym jeść codziennie. Smakuje mi dużo bardziej, niż oklepana szczawiowa

Proste ciasto budyniowe

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Immer appetitlich. Jego autorzy proponują, żeby nadmiar herbatników zmielić w blenderze i wykorzystać jako posypkę. Można też jednak np. pokroić je i dodać do masy, a całość posypać kakao lub startą czekoladą.

Składniki

  • 1 opakowanie herbatników
  • 1 ½ l mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 90 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 ½ tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • Olej roślinny o neutralnym smaku

Przygotowujemy ciasto bez pieczenia

Litr mleka odstawiamy do przygotowania masy do ciasta. W pozostałej części namaczamy herbatniki, odsączamy (bez wyciskania) i wykładamy nimi formę do ciasta wyściełaną papierem do pieczenia. Boki formy wysmarowujemy olejem.

Do rondelka wbijamy żółtko jaja. Dodajemy aromat waniliowy, cukier i śmietankę i mieszamy na masę pozbawioną grudek. Dodajemy skrobię kukurydzianą, znów mieszamy, a na końcu łączymy z mlekiem. Garnek stawiamy na palniku o małej mocy i podgrzewamy, aż płyn zacznie gęstnieć. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy na jednolity, gęsty budyń.

Masę budyniową wylewamy na herbatniki i dokładnie wyrównujemy. Po lekkim przestudzeniu przykrywamy ciasto folią tak, by nie zostało pod nią powietrze. Studzimy do temperatury pokojowej, a następnie wkładamy formę na co najmniej dwie godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao lub zmiksowanymi herbatnikami.

Wypróbuj też przepisy na ekspresowy deser z bananów i skondensowanego mleka oraz duszonego kurczaka w słodko-kwaśnym sosie.

herbatniki na blasze
fot. youtube.com/immerappetitlich