Smakosze.pl Przepisy Oprócz marchewki i jabłka zetrzyj na tarce 1 dodatek. Surówka lepsza niż z restauracji
Canva / WDnet studio

Oprócz marchewki i jabłka zetrzyj na tarce 1 dodatek. Surówka lepsza niż z restauracji

21 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wszyscy doskonale znamy surówkę z marchewki. Ten przysmak towarzyszy nam już od czasów przedszkolnych. Czy znacie jednak doskonałe połączenie marchewki z kalarepą? Dodatek obiadowy w takiej wersji po prostu powala wyśmienitym smakiem.

Surówka z marchewki i kalarepy to hit

Surówka z marchewki z dodatkiem kalarepy jest banalnie prosta do wykonania. Potrzebujesz do tego zaledwie kilku składników. Zetrzyj na tarce, wymieszaj i gotowe. Każdy poprosi o dokładkę, a porcje błyskawicznie znikną z talerzy.

Kalarepa jest znanym, choć nieco niedocenianym przez nas warzywem. Tymczasem jej chrupkość oraz słodycz doskonale komponują się z rozmaitymi daniami. W dodatku zawiera w sobie mnóstwo wartościowych składników odżywczych, przez o wzmacnia organizm i uwalnia go z toksyn. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na niezwykle warzywo.

Chcieli zjeść mielone w barze mlecznym. Zobaczyli to i odwrócili się na pięcie

Przepis na surówkę z kalarepy

Składniki:

  • 1 duża kalarepa
  • 2 średnie marchewki
  • 1 jabłko
  • ½ małego kubeczka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru

Jak przyrządzić najlepszą surówkę z marchewki i kalarepy?

Przygotuj wszystkie składniki na surówkę . Kalarepę umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Usuń skórę także z marchewki oraz jabłka . Te składniki także zetrzyj na tych samych oczkach .

Rozdrobnione warzywa wraz z jabłkiem przełóż do miski . Wymieszaj je ze sobą starannie. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru . Wszystko jeszcze raz wymieszaj .

Do składników na surówkę dodaj jogurt naturalny . Zawartość miski starannie połącz. Tak przyrządzona surówka gotowa jest do podania . Idealnie będzie komponowała się z rozmaitymi daniami obiadowymi . To połączenie smakowe w surówce zachwyci każdego smakosza . Kalarepa z tym obłędnym sosem komponuje się wręcz doskonale .

kalarepa.png
Canva / Nungning20
Niemal wszyscy popełniają błąd przy kiszeniu ogórków. Ta czynność jest zupełnie zbędna
Aromatyczny bigos z młodej kapusty. Kuroń dorzuca do niego 1 arcyważny składnik
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy