Surówka z kapusty pekińskiej lepsza niż z restauracji. Te 2 dodatki są kluczowe
Surówka z kapusty pekińskiej nie musi być nudna. Wzbogacając rarytas o ogórki kiszone i doprawiając go sosem na bazie musztardy, uzyskamy świetną, orzeźwiającą kompozycję, która będzie pasowała do niejednego obiadu. Musicie spróbować.
Przepis na smakowitą surówkę z kapusty pekińskiej
Świeża warzywna kompozycja jest częstym elementem drugiego dania. Przygotowana z kapusty pekińskiej, cebuli, marchwi i ogórków kiszonych surówka jest soczysta i przyjemnie chrupiąca. Jej smak podkreśla prosty sos na bazie musztardy. Zachwyca od pierwszego spróbowania.
Składniki:
- 1 niezbyt duża główka kapusty pekińskiej
- 1 średnia marchewka
- 3 niezbyt duże ogórki kiszone
- 1 niewielka czerwona cebula
- 30-40 g musztardy delikatesowej
- 10 ml oliwy z oliwek
- 10-15 ml octu jabłkowego
- odrobina cukru, miodu lub syropu klonowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
- natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej? 2 dodatki podkreślą jej smak
Zaczynamy od opłukania i posiekania kapusty pekińskiej. Warzywo przenosimy do większej miski i łączymy je z umytą, obraną i startą na tarce o większych oczkach marchewką. Podobnie postępujemy z ogórkami, z tą różnicą, że nie myjemy ich, a przed dodaniem delikatnie odciskamy z nich sok.
Do warzyw wrzucamy jeszcze posiekaną i przepłukaną wrzątkiem czerwoną cebulę. Całość solimy i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Surówkę z kapusty pekińskiej łączymy z sosem.
Przygotowujemy o wcześniej z musztardy, oliwy z oliwek, octu jabłkowego i dowolnego słodzika. Tego ostatniego używamy w niewielkiej, dodając niezbędne minimum, które zrównoważy kwaskowy smak octu i musztardy.
Jak jeszcze można podkręcić smak surówki z kapusty pekińskiej?
Ciekawym pomysłem może być wykorzystanie ostrej musztardy np. rosyjskiej. Zamiast delikatnej czerwonej cebuli możecie też użyć zielonej części pora pokrojonej w cieniutkie paseczki.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na proste i smaczne surówki. Szczególnie polecamy wyrazistą marchewkę z chrzanem. Spodoba się nie tylko amatorom ostrzejszych dodatków obiadowych. Być może skusi was też słodka kompozycja z selera i rodzynek.